Балтова: В Министерството на туризма няма компании от списъка „Магнитски”

Министерството на туризма е извършило проверка в единственото държавно дружество, в което има участие за това дали то има договори компании, свързани със санкционираните лица по закона "Магнитски". „Министерството на туризма има само едно дружество, в което то има 75% държавно участие.

Това е „Слънчев бряг” АД. Веднага беше направена такава проверка. Няма нито една фирма от посочения списък „Магнитски”, който апропо ще се актуализира. Паралелно с проверката е изпратено писмо до „Слънчев бряг” АД директорът да следи за бъдещи подобни дейности и да не се сключват подобни договори”, заяви на брифинг в Бургас служебният министър на туризма Стела Балтова, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„С това решение, с които излезе Министерски съвет, идеята е държавата да успее да запази държавните фирми”, допълни Балтова.

По повод концесионните договори за плажовете, министър Балтова обясни, че те се подписват с решение на Министерски съвет, така че не може да им се управлява влияние с кого те си взаимодействат.

Министър Балтова заяви още, че не е обсъждала с хотелиерите притесненията им как ще бъда организиран изборният процес за туристите, които желаят да гласуват.

„Самите хотелиери нямат притеснения стига хората да са здрави и ваксинирани. Според мен притесненията идват от там, че когато ти си на море и си посочиш адреса тук, това означава, че можеш да гласуваш за съответния избирателен район. Това обаче са въпроси, които не са от моята компетентност. В момента все още не е готова процедурата”, коментира Балтова. За това, че има хотелиери, които предлагат разкриването на изборни секции в самите хотели, Балтова посочи, че е прочела за това предложение от медиите.

По отношение на цените на чадърите и шезлонгите Стела Балтова коментира, че все още има концесионери, които не са си изпратили предложенията, но от подписаните до момента 30 споразумения, 7 от тях са за безплатни чадъри и шезлонги. /БГНЕС