Баку: Газ от Азербайджан за България ще потече след завършване на интерконектора с Гърция

България ще започне да получава газ от Азербайджан, когато бъде завършен интерконтеконекторът с Гърция. Това заяви външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение в София.

В отговор на въпрос на БГНЕС той каза, че с южния газов коридор, реализиран от Азербайджан с редица държави-партньори, за първи път доставките на газ ще стигат от азербайджанската част на Каспийско море до Европа.

„Според условията по договора първоначалните купувачи на газови доставки са предвидени да бъдат морски държави от ЕС – Италия, Гърция, България. Така, както постановяваше договора ,Азербайджан осъществи втората фаза от Южния газов коридор, която е Трансадриатическия газопровод, и доставките на газ стартираха в последния ден на 2020 г. Това е огромен проект – 3005 км газопровод, който преминава през доста трудни географски локации, но Азербайджан завърши своя ангажимент, завърши изграждането на газопровода, стартирайки доставките на газ.”

Другата част на този договор, допълни Байрамов, която се отнася до доставките на газ до България, предвижда да бъде реализиран интерконектора между България и Гърция.

„В края на 2020 г.тази част от проекта, която не е ангажимент на Азербайджан, не беше завършена. Със завършването на интерконектора , което всички очакваме да стане по-скоро по-рано, отколкото по-късно през втората част от тази година, частта от споразумението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена”, заключи външният министър на Азербайджан. /БГНЕС