Байдън ще поиска от Конгреса да отпусне допълнителни 60 млрд. за Украйна и 10 млрд. долара за Израел

Според запознат с въпроса източник, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля искане за допълнителни разходи до Конгреса, което включва 60 млрд. долара помощ за Украйна и 10 млрд. долара за Израел, съобщи „TVP World”.

Широко разпространено е очакването, че Байдън бързо ще поиска от Конгреса да приеме законопроект за допълнителни разходи в отговор на смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври, извършена от терористичната организация Хамас. Освен това Вашингтон се стреми да продължи да подкрепя Украйна, която се бори с руската инвазия.

На 17 октомври множество запознати източници информираха, че Байдън обмисля искане за допълнителни разходи в размер на около 100 млрд. щатски долара. Това искане ще включва помощ за отбраната на Израел, Украйна и Тайван, както и финансиране на инициативи, насочени към повишаване на сигурността по границата на САЩ с Мексико.

Сенатор Джим Риш, водещият републиканец в сенатската комисия по външни отношения, заяви, че не е запознат с цифрата 100 млрд. долара, освен това, което е прочел в новинарските съобщения.

На пресконференция той спомена, че е чул, че администрацията обмисля да отпусне 10 млрд. долара за Израел.

Представители на администрацията не отговориха веднага на молбата за коментар.

Няколко източника заявиха в сряда, че Байдън все още не се е спрял на окончателна цифра и разбивката не е съобщена на Конгреса.

Съгласно законодателството на САЩ разходите се контролират от Конгреса, а не от изпълнителната власт./БГНЕС