Байдън отпътува за посещение в Северна Ирландия и Р Ирландия

Президентът на САЩ Джо Байдън отпътува от Вашингтон до Северна Ирландия и Република Ирландия. Той ще отбележи 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък и ще отпразнува семейните си корени, предаде АФП.

Споразумението от 1998 г. сложи край на продължилия десетилетия наред насилствен конфликт в Северна Ирландия, в който загинаха хиляди хора, припомня БГНЕС.

Макар че Байдън похвали усилията на политиците за постигане на мира през 1998 г., посещението му е помрачено от факта, че правителството на Северна Ирландия не функционира нормално.

То се разпадна миналата година, когато Демократичната юнионистка партия (ДЮП), една от най-големите партии в Стормонт, се оттегли в рамките на протест срещу търговските правила след Брекзит.

Преди пристигането си американският президент заяви: "Очаквам с нетърпение да отбележа годишнината в Белфаст, като подчертая ангажимента на САЩ за запазване на мира и насърчаване на просперитета."

Посещението му в Белфаст ще бъде първият етап от четиридневния му престой в Ирландия, по време на който той ще обсъжда ирландските си корени и ще се срещне с ирландски роднини.

"Еър Форс Уан" отпътува от база "Андрюс" за Белфаст, където Байдън ще бъде посрещнат от британския министър-председател Риши Сунак. Вече е организирана мащабна операция, която да гарантира сигурността на президента. /БГНЕС