Байдън ще се кандидатира през 2024 г.

Американският президент Джо Байдън възнамерява да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че 75% от поддръжниците на Демократическата партия не го искат за свой кандидат. Това даде да се разбере говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер по време на брифинг за журналисти.

Тя беше помолена да коментира публикувано в сряда проучване на общественото мнение на SSRS, поръчано от Си Ен Ен, според което само 25% от избирателите на Демократическата партия подкрепят номинацията на Байдън през 2024 г. „Не се притесняваме за изборите. Президентът ясно заяви, че възнамерява да се кандидатира, но това е толкова далеч, че е твърде рано да се мисли“, отговори Жан-Пиер.

Преди седмица изследователската служба на университета Куинипиак съобщи, че 54% от поддръжниците на Демократическата партия са против участието на Байдън в президентската надпревара през 2024 г. Спадът в подкрепата за държавния глава в неговата партия идва на фона на спада на популярността му в страната. Миналата седмица този процент се понижи до 36%, което е най-ниското ниво за 19-те месеца, откакто Байдън влезе в Белия дом. Една от причините за това е повишаването на разходите за живот в САЩ. През юни инфлацията достигна 40-годишен връх от 9,1% на годишна база. /БГНЕС