Байдън ще обяви кандидатурата си за втори мандат през есента

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат след междинните избори за Конгрес през ноември,съобщи информационната агенция Bloomberg, като се позова на множество източници от обкръжението на американския лидер.

Агенцията не уточнява кога може да бъде обявено това, но заяви, че действащият президент е настроен оптимистично. Той е окуражен от успехите в икономическата политика през последните седмици, по-специално от спирането на ръста на инфлацията и намаляването на цените на бензина, както и от подкрепата на Конгреса за редица негови законодателни инициативи. Освен това според източниците Байдън смята, че е бил номиниран за кандидат за президент на Демократическата партия през 2020 г., защото е имал най-голям шанс да победи Доналд Тръмп, а след две години ситуацията вероятно ще се повтори.

Рейтингите на Байдън остават сравнително ниски, но източници от обкръжението му твърдят, че президентът не им отдава голямо значение, особено след като редица проучвания на общественото мнение показват, че ако трябва да избират между него и Тръмп, мнозинството от американците все още биха предпочели първия вариант.

Bloomberg уточнява, че не всички демократи са доволни от плановете на Байдън. Например, някои вече изразиха колебание, че настоящият лидер на Белия дом, който се готви да отпразнува 80-ия си рожден ден през ноември, трябва да се кандидатира за втори мандат.

По-рано източници от близкото обкръжение на Тръмп заявиха, че той също може да обяви намерението си да се кандидатира отново за президент тази есен./БГНЕС

Вашингтон / САЩ