Байдън: САЩ няма да позволят на Русия енергийно изнудване

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че САЩ няма да позволят на Русия да използва "газов шантаж", за да окаже натиск върху европейските съюзници и да подкопае санкциите, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна.

"Няма да позволим на Русия да сплашва или да изнудва, за да се измъкне от тези санкции. Няма да им позволим да използват петрола и газа си, за да избегнат последствията от агресията си", заяви Байдън.

Русия, подложена на международен натиск заради водената от нея война в Украйна, в сряда прекрати доставките на газ за България и Полша, които са членки на ЕС и НАТО.

"Има елемент на самопрострелване на Русия в собствения й крак", заяви държавният секретар Антъни Блинкен пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

"Приходите и ресурсите, които тя би получила от продажбата, ще й бъдат отказани".

Блинкен също така посочи, че САЩ ще увеличат доставките на втечнен природен газ за Европа, "за да компенсират евентуалните дефицити, включително тези, които могат да възникнат в резултат на опитите на Русия да използва това като инструмент за изнудване".

Днес Германия се сблъска с критики, че окуражава Русия, като разчита на нейния газ. /БГНЕС, АФП