Байдън: Путин заплашва Европа

Съединените щати разглеждат изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия ще бъде готова да използва всички средства, с които разполага, за да защити своята териториална цялост и своя народ, като заплаха за Европа в нарушение на режима за неразпространение на ядрено оръжие. Това заяви в сряда президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки от трибуната на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу на територията на съседна държава, опитвайки се да заличи суверенна държава от картата. Русия безсрамно наруши основните разпоредби на Хартата на ООН… Днес президентът Путин издаде откровена заплаха за използване на ядрени оръжия срещу Европа и безразсъдно пренебрежение към режима за неразпространение (на ядрените оръжия). Сега Русия мобилизира все повече военнослужещи да влязат в бой, а Кремъл организира фалшив референдум, за да се опита да анексира част от Украйна – изключително сериозно нарушение на Хартата на ООН“, подчерта президентът.

„Путин твърди, че е трябвало да действа, защото Русия е била заплашена. Но никой не е заплашвал Русия и никой, освен Русия не е търсил конфликт. Всъщност ние предупредихме за неговото приближаване. И заедно с много от вас работихме, за да се опитаме да предотвратим това“, твърди Байдън.

САЩ работят в тясно сътрудничество със съюзниците, за да предотвратят потенциална руска атака срещу територията на НАТО, заяви още Байдън.

„Съединените щати също работят в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да създадат трудности за Русия, за да възпрат атаки срещу територията на НАТО, за да държат Русия отговорна за жестокости и военни престъпления. Защото ако страните могат да осъществят своите имперски амбиции без последствия, тогава ние застрашаваме всичко, върху което е изградена тази институция [на ООН]“, изтъкна още Байдън. /БГНЕС, ТАСС

Ню Йорк / САЩ