Байдън покани Африканския съюз в Г-20

Американският президент Джо Байдън покани Африканския съюз да се присъедини към Групата на двадесетте (Г-20). Поканата бе отправена на срещата на върха САЩ-Африка в американската столица. „...Днес каня Африканския съюз да се присъедини към Г-20 като постоянен член“, подчерта Байдън.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Байдън възнамерява да обяви редица инициативи, свързани с Африка, по време на срещата на върха, включително подкрепата на САЩ за присъединяването на Африканския съюз към Г-20 като постоянен член.

Срещата на върха САЩ-Африка се проведе във Вашингтон от 13 до 15 декември. Както Белият дом съобщи по-рано, в него участват държавни и правителствени ръководители на 49 африкански държави, както и представител на Африканския съюз. Пет страни не бяха поканени на тридневната среща на върха - Буркина Фасо, Гвинея, Мали и Судан. САЩ обясняват това с факта, че там са извършени държавни преврати и Африканският съюз не признава управляващите, дошли на власт в резултат на това. С Еритрея, както обясниха в Белия дом, Вашингтон няма пълноценни дипломатически отношения. /БГНЕС