Байдън: Неваксинираните американци са заплаха за икономиката

Гражданите на САЩ, които все още не са ваксинирани срещу новия коронавирус, излагат на риск икономиката на страната. Това обяви в четвъртък американският президент Джо Байдън, говорейки в щата Илинойс. Речта беше излъчена от повечето американски медии.

"Факт е, че това вече е пандемия на неваксинираните: нашите болници, отделения за спешна помощ и отделения за интензивно лечение са препълнени с неваксинирани пациенти. Неваксинираните също излагат икономиката ни на риск, защото хората не искат да напускат домовете си дори там, където има няма ограничения, свързани с COVID-19", каза президентът на САЩ.

Подчертавайки необходимостта от ваксинация срещу новия коронавирус, Байдън посочи: „Ние знаем, че няма друг начин за борба с пандемията, освен да ваксинираме по -голямата част от американците. Все още не сме достигнали [това ниво]. Трябва да го победим (пандемията). Затова трябва да премина към търсенето на начини за ваксиниране на населението", добави той.

Байдън подчерта, че заболеваемостта от COVID-19 в страната намалява. "Започваме да регистрираме по-малко случаи на COVID-19 в по-голямата част от страната. През последния месец броят на случаите на [covid-инфекции] е намалял с 40%, а [случаите] на хоспитализации с 25%. Ние се движим в правилната посока, но още ни чака дълъг път“, заяви американският президент.

На 9 септември Байдън обяви намерението си да задължи ръководителите на компании да изискват служителите им да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус. Той добави, че министерството на труда разработва наредби за извънредни ситуации, които изискват от работодателите с повече от 100 служители да гарантират, че техните работници са напълно ваксинирани или са дали отрицателен тест за COVID-19 поне веднъж седмично. Байдън също обяви задължителни ваксинации за всички служители и наети от федералното правителство./БГНЕС