Байдън иска да обедини Г-7 срещу Китай

Съединените щати планират да призоват своите съюзници публично да осъдят Китай за практики на принудителен труд, пише в. „Сабах”.

Това ще стане на срещата на върха на Г-7 във Великобритания, където също ще бъде представен инфраструктурен план, предназначен да се конкурира с усилията на Пекин в развиващия се свят.

Провокативното предложение е част от нарастващите усилия на президента Джо Байдън да накара демократичните лидери да създадат по-единен фронт, за да се конкурират икономически с Китай в бъдеще, заявиха двама висши служители от американската администрация, пожелали анонимност.

Те казаха, че стопанинът на Белия дом иска лидерите на Г-7 единодушно да се обявят срещу използваните от Пекин практики на принудителен труд, прилагани по отношение на мюсюлмани-уйгури и други етнически малцинства.

Байдън се надява осъждането на тази политика да бъде част от съвместното комюнике, което ще бъде публикувано в края на срещата на върха, но някои европейски съюзници не са склонни да се изправят толкова ясно срещу Пекин. Така че дали този пункт ще бъде част от заключителната декларация ще стане ясно, когато тридневната среща на върха приключи в неделя.

Предложената от Байдън критика на трудовите практики в Китай трябваше да бъде повдигната, когато съюзниците представят предложение за инфраструктура,

Планът изисква да се харчат стотици милиони долари в сътрудничество с частния сектор. Той е проектиран да се конкурира с китайската инициатива „Един пояс, един път”, която стартира мрежа от проекти и морски пътища, които вече обхващат големи части от света, предимно в Азия и Африка. Критиците твърдят, че проектите често създават огромен дълг и излагат нациите на неправомерно влияние от Пекин.

Не всяка европейска сила гледа на Китай в толкова сурова светлина като Байдън, който е нарисувал съперничеството с Поднебесната империя като определяща конкуренция за XXI век. Но има признаци, че Европа е готова да отправи по-критичен поглед към Пекин.

От комюникето няма да последват незабавни негативни действия срещу Китай, но то ще изпрати ясно послание, че Г-7 сериозно се отнася към проблема с човешките права и работи заедно за изкореняване на използването на принудителен труд.

Откривайки тридневни преговори в югозападна Англия, премиерът Борис Джонсън предупреди, че световните лидери не трябва да повтарят грешки, допуснати през последните 18 месеца - или грешки, допуснати по време на възстановяването от световната финансова криза през 2008 г.

Лидерите на Г-7 - която включва още Канада, Франция, Германия, Италия и Япония - се надяват срещата в морския курорт да вдъхне енергия на световната икономика. /БГНЕС