Български прокурор на конференция с Блинкен

Заместник районният прокурор на Благоевград Елица Калпачка взе участие в Международна конференция за борба с корупцията (IАСС), която се проведе между 6 и 10 декември 2022 г. във Вашингтон, САЩ. Специално участие във форума, който се провежда на всеки две години, имаше държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Прокурор Калпачка бе един от десетимата участници от България, сред които бяха представители на публичния сектор, на неправителствени организации и журналисти.

В рамките на конференцията участниците бяха запознати с добри практики за противодействие на трансгранични престъпления, корупция, финансови измами, пране на пари, както и отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Представени бяха и процесуални способи за разкриване и доказване на тези видове престъпления, събиране на възможно най-значимата информация, особено при установяване на случаи, когато имуществото, придобито по престъпен начин, се намира в чуждестранни юрисдикции и при които се налага използването на инструментите на международната правна помощ.

В рамките на визитата в САЩ заместник административният ръководител на Районна прокуратура-Благоевград проведе среща с Робърт Ливърмонт, федерален прокурор на окръг Източна Пенсилвания, който представи работата на властите по приключено дело срещу конгресмен за пране на пари и търговия с влияние.

Прокурор Калпачка се запозна в реално време и със съдебен процес за разпространение на наркотици и пране на пари в съда на окръг Източна Пенсилвания.

В Департамента по правосъдие на САЩ участниците от България проведоха срещи с Кенет Полийт, помощник главен прокурор, както и с Джесика Ким, бивш юридически съветник в Посолството на САЩ в България, както и с екип от Държавния департамент на САЩ. Българската делегация бе водена от постоянния юридически съветник при Департамента по правосъдие на САЩ Питър Халпърн и от служебния заместник-министър на правосъдието Мария Павлова. /БГНЕС