Българите от РСМ идват в София с основно искане: България да защити правата ни и културно-историческото ни минало

През следващите дни в София ще бъдат представителите на българските организации и сдружения в РСМ . Те ще имат срещи с президента, премиера, в Министерството на външните работи и с представителите на политическите партии, предаде репортер на БГНЕС.

"Основната ни цел е да запознаем българския политически елит с нашите проблеми и трудностите, преди които сме изправени в ежедневието си в нашата родина. В същото време ще поставим открито и въпросите, които смятаме, че е необходимо да бъдат решени в най-близко време". Това каза пред БГНЕС лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ Петър Колев, който ще участва в разговорите в българската столица.

Българите от РСМ ще поискат и информацията за преговорния процес между двете държави, защото "той ги засяга пряко, както днес така и в близко бъдеще". "Става въпрос не само за защитата на нашите права, но и за защитата на нашето културно-историческо минало. За миналото на нашите предци. Няма да пропуснем и въпроса за включването ни в Конституцията на РСМ - като държавотворен народ. По отношение на последния въпрос, искам да поясня, че става въпрос не за малцинствени права, а за правата на българите от РСМ", подчерта още той.

В делегацията ще има представители от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.

БГНЕС припомня, че това е първа визита на българските сдружения и партии от РСМ от началото на тази година. Миналата есен техните представители бяха приети от всички водещи парламентарно представени политически партии, които категорично подкрепиха техните искания и защитата на техните права. /БГНЕС