България започна с равенство участието си в Лигата на нациите

България и Северна Македония завършиха наравно 1:1 в първи мач от Лига С, група 2 на Лигата на нациите. На стадион „Хювефарма Арена“ в Разград македонците бяха по-дейни, но нашите можеха да стигнат до пълния комплект точки в самия край, когато главният съдия отмени първоначалното си решение за дузпа след намеса на Системата за видеоповторение (ВАР).

Десподов (д) миг преди да отбележи гола за България.

Пред около 6000 зрители в дома на българския шампион Лудогорец и пред погледите на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и техническия директор Георги Иванов, гостуващият състав започна по-активно срещата и опита няколко бързи атаки към вратата, пазена от капитана на „лъвовете“ Николай Михайлов. Той и защитата пред него обаче бяха на своите места. 13-та минута се оказа фатална за македонците, които инкасираха попадение при първата по-сериозна възможност за нашия тим. Кирил Десподов разигра отлично с Тодор Неделев, който с фирмен пас го изведе зад гърба на отбраната на гостите и нападателят на Лудогорец преодоля стража на Северна Македония Столе Димитриевски.

До края на полувремето възпитаниците на Благоя Милевски продължиха да натискат „трикольорите“, но без резултат. На почивката селекционерът на родните национали Ясен Петров замени Атанас Илиев с Георги Минчев. Малко след това обаче македонците закономерно се добраха до изравнителен гол след удар, който рикошира и излъга Михайлов – автор на попадението бе Милан Ристовски. Картината на терена не се промени особено, но все пак Северна Македония понамали оборотите в края. Именно тогава, в добавеното време на срещата, България можеше да стигне до успех, след като главният рефер Жереми Пиняр от Франция отсъди първоначално дузпа за игра с ръка на играч на гостите след удар на резервата Мартин Минчев. Пиняр обаче отиде до монитора, за да преразгледа положението и в крайна сметка отмени решението за единадесетметров наказателен удар, след като повторенията ясно показаха, че ръката на футболиста на македонците е до тялото.

До края не паднаха голове и така българите стартираха с равенство в първия си двубой от новото издание на Лигата на нациите. В друг мач от групата Грузия се справи категорично с Гибралтар след 4:0 у дома. В следващия си мач България приема именно на грузинците в неделя, 5 юни, от 21:45 часа българско време отново на „Хювефарма Арена“ в Разград. /БГНЕС