България се сбогува с патриарх Неофит

България се прощава със своя духовен водач – патриарх Неофит, предаде репортер на БГНЕС.

От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и чуждестранно духовенство се стекоха в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да почетат паметта на блаженопочившия патриарх, който ни напусна на 13 март след продължително боледуване.

Почетен караул от гвардейци е разположен около ковчега с тленните останки на патриарх Неофит.

Първо беше отслужена заупокойна Света Литургия.

Стотици желаещи се поклониха пред патриарх Неофит, сред тях бе и последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски, който след като се сбогува зае своето място до царския трон в катедралния храм.

Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и кметът на Столична община Васил Терзиев също присъстваха на литургията.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна около 10.15 часа. Малко след 11.30 часа той оглави Опелото за българския патриарх заедно с представителите на останалите поместни православни църкви ще оглави опелото за патриарх Неофит. Патриарх Вартоломей говори и пее на гръцки.

Днес изпращаме в последния му земен път Светейшия наш отец - патриарх Неофит. Прекланяме се пред неговата светла личност. Това заяви Варненският и преславски митрополит Йоан, който прочете от амвона словото по повод кончината на духовния баща на България – патриарх Неофит.

„Преживяваме тежко и мъчително раздялата с него. Вярваме, че отсега и занапред православният ни народ има в лицето на Негово Светейшество още един усърден молитвеник и горещ ходатай пред Божия престол, който и във вечния живот ще продължава да се застъпва за своето паство, да измолва за отечеството Божията милост и любов“, каза митрополит Йоан.

Той подчерта, че „всякога ще носим в сърцата си Негово Светейшество, който през целия си съзнателен и земен живот беше верен на Бога, който живееше според вярата си“.

Митрополит Йоан заяви, че патриарх Неофит е бил образец за всички със своето поведение и действия. „Напътствията му ще бъдат постоянен коректив на нашите мисли и действия. Във всяка трудна ситуация ще се запитваме какъв би бил неговият подход за нейното разрешаване. Ще търсим неговото невидимо наставничество. Светлейшият наш патриарх Неофит живя и служи на паството с истинска християнска любов и вярност към Христа Сасителя и неговия нов завет човеците, който е завет и закон не на друго, а на любовта“, каза още той.

„Единственият начин, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме примера и принципите му, които той следваше като наш от Бога даден ни духовен отец и първосветител“, призова митрополит Йоан.

След като бъде опят българският патриарх ще бъде пренесен до своя последен дом - митрополитския храм "Света Неделя" със същия лафет /специално превозно средство/, който е използван през 1943 г. за погребението на цар Борис Трети Обединител. Той е предоставен на БПЦ от Българската армия. /БГНЕС