България – само наблюдател на стратегическия коридор Дедеагач-Констанца

На около 150 км от границата ни се намира едно от най-важните военни пристанища днес, което пряко е свързано с българската територия - пристанището Дедеагач, или както е по-известно Александруполис. От началото на руската военна агресия срещу Украйна този град се превърна в ключова стратегическа точка за снабдяване на украинската държава, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС.

Военното значение на коридора от ГКПП "Капитан Петко Войвода" до Дедеагач е видимо на всеки километър. За първи път на самия ГКПП много често се забелязва добре въоръжен български офицер, който наблюдава внимателно трафика и паспортния контрол на Граничния пункт.

От там до самото пристанище по всяко време на денонощието патрулират военни джипове на гръцката армия. По улиците на Дедеагач/Александруполис местните хора и туристите често се разминават с военни коли, джипове и камиони. На изхода на града, в посока Турция от двете страни на града има и две огромни военни бази, чиито огради старателно са замаскирани, но от високата част на града си личи военното оборудване в базите.

Двете бази са в много добро състояние. Входовете се пазят от въоръжени лица, които патрулират около оградата.

Властите в Атина не крият задоволството си от превръщането на пристанището в една от най-важните точки "за новата архитектура на сигурността в Европа". В гръцкия печат има множество публикации, които подробно информират за "безспорната геостратегическа стойност на Гърция" в новосъздалата се обстановка.

В края на миналия месец Дедеагач бе посетен от Селесте Уалъндер, помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност, където "се запозна с ролята на пристанището за улесняване на превоза на американски и натовски оръжия и персонал за Централна и Източна Европа". Уалъндер придружаваше държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който бе в Атина за участие в 4-ия стратегически диалог Гърция-САЩ.

Еvros-news.gr инфорима, че Уалъндер е разговаряла с ръководителя на Пристанищната организация на Александруполис (OLA) Костас Хацимихайл, но също и с 12-ата дивизия на гръцката армия, където подробно е била информирана за съюзническите учения и военни дейности в района. По време на визитата тя бе придружавана от заместник-министъра на отбраната Никос Хардалиас, началника на гръцките въоръжени сили генерал Константинос Флорос, посланика на САЩ в Гърция Джордж Цунис и генералния консул на САЩ Елизабет Лий.

Председателят на Комисията по външна политика в американския Сенат Боб Менендес обърна внимание "на решаващата роля на Александруполис, който служи като основен отбранителен център за САЩ и НАТО, а с новото съоръжение за втечнен природен газ се превръща и в енергиен център". Според Менендес, "желанието на Гърция да даде пример в областта на енергетиката е не само морално лидерство, но и напълно икономически обосновано". Изявлението бе направено тези дни по време на Първия форум за Източна Македония и Тракия в Александруполис, на който се разглеждаше ролята на региона за засилване на геополитическото влияние на Гърция. Според "Катимерини" форумът в Александруполис е поставил "акцент върху ролята на този регион за увеличаването на геополитическото влияние на Гърция, както и върху ролята, която пристанищният град Александруполис играе като основен отбранителен център за Гърция, САЩ и НАТО, като енергиен център и като цяло за укрепване на позицията на региона като врата към Европа, Близкия изток и Азия".

Според професора по международни отношения в Университета на Македония Манос Карагианис "Гърция за първи път от много десетилетия насам се разглежда като ключов фактор за сдържане на руската агресия". "През гръцка територия до Украйна и други страни от НАТО на Балканите достига ценна помощ", съобщи тези дни Карагианис и подчерта: Понастоящем Румъния служи като фронтова държава на НАТО в региона. По тази причина по-нататъшното укрепване на отношенията с Букурещ трябва да бъде приоритет за гръцката дипломация. С всеки изминал ден се изгражда стратегически коридор от северното гръцко пристанище Александруполис до румънското черноморско пристанище Констанца и украинския пристанищен град Одеса. Войната в Украйна предостави на Гърция уникална роля - тя трябва да я използва разумно и решително.

Манос Карагианис е убеден, че "Гърция е успяла да се превърне в основен отбранителен и енергиен център между три континента".

Гръцката държава не крие амбицията си да изземе от Турция ключовата роля, която тази страна имаше, по време на Студената война след 1945 г.

Руската агресия от февруари 2022 г. сложи началото на трайна промяна в отношенията, както в Европа, така и в по-глобален план. Дори и след приключването на войната в Украйна промените ще имат многодесетилетно влияние. Учудващо е пренебрежението и липсата на каквато и да е инициатива от страна на българските власти и президентството в тези промени. Още повече, че тази промяна без участието/транзита през българска/ територия няма как да стане. Мълчанието, липсата на активно участие в тези процеси, ще превърне България в един обикновен наблюдател и второстепенен играч, не само в региона, но и на континента. Ако наблюдаваме политическата риторика на основните играчи днес в София може със загриженост да отбележим, че те не осъзнават дълбочината на настъпилите промени. /БГНЕС