България разполага с общо 704 скривалища и противорадиационни укрития

Взели сме всички мерки, идващите към нашата граница украинци, българи, всички онези, които напускат тази страна в момента, да преминават по нашите гранични пунктове по най-облекчения начин. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на блиц контрола на вътрешна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

„Така че както и вчера информира народното представителство премиерът, ние сме направили всичко възможно досега да осигурим възможност на онези, които желаят да напуснат Украйна да я напуснат”, посочи още той.

Сред въпросите на депутатите бе и такъв за състоянието на т. нар. бомбоубежища. Рашков тук помоли и медиите да не се внася паника в обществото. Той каза, че ползваме повода сега, за тази международна обстановка да погледнем какви са укритията, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи за състоянието на колективните средства за защита – това са скривалища и противорадиационни укрития. „Общ брой 704. От тях скривалища – 551. Това са тези укрития, които представят по-висока степен на защита. Противорадиационни укрития – 153, те са само защита от радиационно замърсяване”, изброи той.

Състоянието им, според данните, които изнесе е следното: Първа категория - добро техническо състояние 31 бр., Втора категория - задоволително 187 бр.. Трета категория - лошо техническо състояние – 165. Четвърта категория – неизползваеми – 101 бр.

„ В момента аз не говоря за центровете за управление, не говоря за укритията, които могат да бъдат за София метро, гаражите на моловете, и на практика всички нови кооперация, които по наши изисквания ги задължихме отдолу да направят подземни гаражи”, каза той.

До петък експертен екип трябва да направи електронен регистър. Идеята е той и да може да се направи видим, така от понеделник, вторник всеки един гражданин да може да види къде е адресът на всяко едно укритие или къде е най-близко за него. /БГНЕС