България победи Нидерландия и остава в Лигата на нациите

Националният отбор на България си осигури участие във Волейболната лига на нациите и през следващата година, след като победи Нидерландия с 3:1 (22:25, 25:16, 25:21, 25:21) в третия си мач от турнира в Гданск, Полша. По този начин "лъвовете" вече имат два успеха и девет загуби в надпреварата и няма как да бъдат изместени от последния в класирането Австралия.

След като дамите гарантираха мястото си миналата седмица, сега беше ред на мъжете. Воденият от Николай Желязков тим изигра страхотен мач срещу Нидерландия и спечели с 3:1. След като в първия гейм допуснахме бързо 0:3, успяхме да обърнем до 4:3. Мачът започна да върви точка за точка. Дойде наш ред да поведем - 16:13. Отново се заредиха равенства, като последното беше 22:22. Тогава обаче Нидерландия направи три поредни успешни атаки и спечели частта. Българските национали обаче въобще не се притесниха от неприятния развой. Стартирахме ударно втория гейм и след 6 поредни точки резултатът стана 11:4. Този път място за обрат от страна на "лалетата" нямаше. Изравнихме резултата с 25:16, показвай на публиката в Гданск, че ние сме по-класният тим.

Наказателната акция в третия гейм беше още по-убедителна. Шест поредни начални удара доведоха до 6:0. Нидерландците обаче не се предаваха, резултатът стигна до 12:11. Равенството дойде при 17:17. Но това беше и последната надежда на съперника. До края на частта нашите вече не допускаха грешки и спечелиха с 25:21. Много нервно беше в решителния за нас четвърти гейм. Отново ударно начало, преднина с 5:1, после 13:7 и 17:11. Но "лалетата" не се даваха без бой. И като под индиго стигнаха до 20:20. В този момент България показа "лъвски" характер. Поведе с 23:20 и затвори мача след 25:21.

Така последният мач срещу Китай утре остава за престиж, както и дуелът на Австралия срещу Франция, след като "кенгурата" дори при успех не могат да ни изпреварят. /БГНЕС