България избира нов парламент в условията на COVID-19

За пръв път в най-новата ни история България гласува в условия на пандемия, предаде репортер на БГНЕС.

Основната интрига на тези парламентарни избори е избирателната активност. Заради COVID-19 повечето социологически агенции прогнозират по-ниска избирателна активност, дори някои от тях се притесняват, че тя може да постави антирекорд. От това колко гласоподаватели ще упражнят правото си на глас зависи колко партии ще влязат в следващото Народно събрание. Според различните варианти на депутатските банки могат да седнат представителите на между 5 и 7 политически сили. Последните данни за избирателната активност на ЦИК към 17 часа показват 39.99% на национално ниво. Към този час най-висока е избирателната активност - 46.91%, в Смолян, а най-ниска - 35.55% в РИК Разград.

Очертава се много сложен процес по съставяне на правителство, заяви пред Нова телевизия Димитър Ганев от „Тренд”. Няма да заковем рекорд на ниска избирателна активност, подчерта Ганев, но заради опашки и противоепидемични мерки, това не изглежда така в числата.

Първан Симеонов от „Галъп” обобщи, че независимо, че избирателната активност се движи по-ниска от тази през 2017 година, тя не е катастрофално по-ниска.

Как гласуваха политиците

Водещите политически фигури упражниха правото си на глас сутринта и преди обед.

Първи гласува в Банки министър-председателят Бойко Борисов. Гласуването му беше включено на живо във Фейсбук без присъствието на медии. Премиерът гласува с хартиена бюлетина. Той подчерта, че това са най-скъпите избори, стрували са над 150 милиона, като част от парите са отишли за ваксиниране и машини за гласуване. „Ако някой иска на няколко месеца да даваме по 150 млн. вместо да повишаваме доходите, това е негово право. Пожелавам успех на всички, направихме най-толерантната кампания, никого не обидихме“, заяви Борисов.

Президентът Румен Радев упражни машинно правото си на глас. В началото имаше малки затруднения с гласуването, но след това Радев успя да гласува. „Гласувах за свободна и справедлива България, българите вземаме съдбата си в своите ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността“, каза държавният глава. Той заяви, че изборите трябваше да се проведат още миналата година. Радев очаква стабилен парламент, силно и успешно правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува за промяна и стабилност, за здрав и образован народ. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува за рестарт на държавността и ускорено икономическо развитие на България.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов избегна медийно отразяване в изборния ден.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов гласува с хартия, защото е имало проблем с машинния вот. "Трябва да гласуваме за промяна, за това България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация", каза още той.

Арман Бабикян от коалицията „Изправи се! Мутри, вън“ гласува, „за да има България, а не феодална държава“.

Правото си на глас в Мадрид упражни бившият премиер и цар на българите /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски, който заяви: „Винаги се надяваме нещата да вървят нагоре и по-добре“.

Проблеми с машинния вот

Основните проблеми при гласуването тази година са свързани със спазването на противоепидемичните мерки, които забавят изборния процес и на някои места водят до образуването на опашки от желаещи да гласуват, както и с машинния вот. Проблемите с машинното гласуване се наблюдаваха в цялата страна през целия ден, като в редица секции на Великотърновска област то беше прекратено още сутринта с решение на ЦИК.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Гласува се в 11 983 секции в цялата страна, подвижните урни за хора с увреждания са 409, за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни урни. Само в София те са 51, а COVID-секциите в болниците са 88. В 9389 секции ще има машини за гласуване.

За българите в чужбина са разкрити 465 секции в 69 държави.

За 240 места в парламента се борят 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети. Право на глас имат 6 732 316 души. /БГНЕС