България има ясен план за алтернативните доставки, Николов не иска да навлиза в процедури

България има ясен план за алтернативните доставки на природен газ, след като Русия спря "синьото гориво", но министърът на енергетниката Александър Николов не пожела да разкрие по-конкретни детайли, предаде репортер на БГНЕС.

Енергийният министър Александър Николов потвърди, че физически вече са спрени количествата газ, подавани към България.

Парите по последното плащане от страна на „Булгаргаз“ към „Газпромекспорт“ са върнати обратно, уточни Николов.

В отговор на въпрос на БГНЕС откъде ще дойдат алтернативните газови доставки, за какви количества става дума, и дали ще бъдат доставени чрез посредници, Николов каза:

"За да се дадат всички детайли отвъд следващия месец, трябва да се дадат детайли по провежданите текущи процедури, съответно не бих си го позволил.

За да се постигне максимална ефективност на цената трябва да се използват всички възможни канали, включително конвенционална доставка през Гърция, Турция. Въпросите с посредниците и търговията – мисля, че няколко пъти отговарям по един и същи начин“, отговори министърът.

Николов определи Русия като непредвидим партньор в търговско-правни отношения и добави: Фактът, че се използва един енергиен ресурс като икономически инструмент за натиск по време на война – балансирайки тази непредвидимост с потенциална обща позиция на Европейския съюз, ще направим възможно най-доброто, за да се постигне максимално ефективна цена. /БГНЕС