България и Испания дават старт на Евробаскет 2022

Националният отбор на България ще даде старт на Евробаскет 2022 с мач срещу гранда Испания. Играчите на Росен Барчовски се изправят срещу един от водещите тимове в света от 14:30 часа българско време.

За България това е първо участие на Европейско първенство по баскетбол от 11 години насам. По време на груповата фаза "лъвовете" ще срещнат още домакините от Грузия, Черна гора, Турция и Белгия. Първите четири тима в крайното класиране продължават към осминафиналите, които ще се проведат в Берлин.

Ето и групата на България за Евробаскет 2022: Александър Янев, Александър Везенков, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Димитър Димитров, Дий Бост, Емил Стоилов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Станимир Маринов, Чавдар Костов.

41-то Европейско първенство по баскетбол за мъже ще се проведе в четири различни държави – Чехия, Грузия, Италия и Германия, между 1 и 18 септември. Груповата фаза ще бъде в Чехия, Грузия, Италия и Германия, а елиминационната в германската столица Берлин.

Действащ шампион в надпреварата е Словения. Водени от звездата на Далас Маверикс Лука Дончич, словенците спечелиха дебютна европейска титла, побеждавайки един от най-опитните отбори в лицето на Сърбия. Словения попадна в група В, където са още Франция, Литва, един от домакините Германия, Унгария и Босна и Херцеговина. Сърбите са в група D заедно с Чехия, Полша, Финландия, Израел и Нидерландия.

България, водена от селекционера Росен Барчовски, попадна в група А, където са още тимовете на Испания, Черна гора, Турция, Грузия и Белгия. Първият мач на нашите национали е с Испания на 1 септември в грузинската столица Тбилиси, а последният срещу Белгия шест дни по-късно.

В последната група С съперници ще бъдат съставите на Италия, Гърция, Хърватия, Украйна, Великобритания и Естония. Рекордьор по европейски титли е тимът на Съветския съюз с 14, следван от Югославия с осем. Испанците и литовците имат по три отличия, а България е с едно сребро и един бронз в историята на участията си на европейски първенства.

Мачовете на България от Евробаскет 2022 ще бъдат предавани по БНТ1 и БНТ3. /БГНЕС