България е сред 10-те страни от ЕС, продавали оръжия на Русия

България, Австрия и Чехия са изнесли за Русия оръжия за 49,3 милиона евро в периода между 2015 и 2022 г., въпреки наложеното от ЕС ембарго над Русия заради анексирането на Крим през 2014 година. Това се разкрива в анализ на ЕС, за който съобщава британският всекидневник. „Дейли телеграф”. Не се уточнява каква точно оръжейна продукция е продала нашата страна на Русия.

В анализа обаче се разкрива, че използвайки различни „вратички” на ембаргото, Франция и Германия са въоръжили Русия за същия период с военна продукция за 273 млн. евро, която сега вероятно се използва в Украйна.

Германските фирми са продали на Москва оборудване с „двойна употреба“ на стойност 121 милиона евро, включително автомати и превозни средства за специална защита. Берлин твърди, че стоките са били продадени, след като Кремъл е гарантирал, че са за гражданска употреба, а не за военна употреба. „Ако имаше индикации за каквато и да е военна употреба, лицензите за износ не се предоставяха“, заяви говорител на министерството на икономиката на страната.

Франция е предоставила на Русия оръжия за 152 милиона евро посредством 76 лиценза за износ. Париж позволи на износителите да изпълняват договори, подписани преди 2014 г. Наред с бомби, ракети и торпеда, френските фирми изпратиха термовизионни камери за над 1000 руски танка, както и навигационни системи за бойни самолети и атакуващи хеликоптери.

Италия е предоставила на Русия оръжия за 22,5 милиона евро, докато Великобритания реализира продажби за 2,4 милиона евро.

Този месец Еврокомисията беше принудена да затвори вратичките на оръжейното си ембарго, след като беше установено, че най-малко 10 държави-членки са изнесли оръжия за почти 350 милиона евро за режима на Владимир Путин. Около 78% от този общ брой са доставени от немски и френски фирми. /БГНЕС