България чества Съединението

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от най-обичаните национални празници. Ден, на който българите наистина забравят разделението и демонстрират единство. Така е и на днешния 6 септември, 137 години след историческото събитие, превърнало Родината ни във водещ фактор на Балканите.

Празникът се отбелязва тържествено в Пловдив, където е било прогласено, в столицата и редица големи градове – Русе, Стара Загора, Велико Търново, предаде БГНЕС

В града под тепетата беше отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай. В словото си той призова да загърбим омразата, егоизма и гнева.

„В омразата на политическа основа се очертава и една още по-опасна тенденция. Напоследък започнахме да чуваме призиви за елиминиране и едва ли не физическо ликвидиране на конкретни личности, назовавани поименно. Имам чувството, че се връщаме във времената на испанската инквизиция, когато самозабравили се хора, присвоили си светска власт, са изгаряли на клади тези, които не са мислели като тях, след скалъпени, фарсови съдебни процеси, провеждани уж от позицията на някакви ценности. За никакви ценности не е ставало дума, а само за упражняване на груба, безчовечна власт“, заяви пловдивският митрополит.

След молебена множеството се отправи към паметника на Гавраил Кръстевич, който е последният губернатор на Източна Румелия и виден възрожденски деец. Въпреки че е знаел за Съединението, той не попречва на народното дело през 1885 г. Гражданите почетоха паметта и на единствената жертва капитан Райчо Николов.

В София гражданите се преклониха пред гробницата на княз Александър Батенберг, който приема акта на Съединението и го защитава достойно по време на последвалата Сръбско-българска война. Слово произнесе изтъкнатият български литературен историк проф. Кирил Топалов.

С камбанен звън започнаха честванията в старопрестолната ни столица Велико Търново. С военен ритуал пред община Велико Търново беше издигнат националният флаг, а пред паметника „Майка България“ бяха поднесени цветя на признателност. Курсантите на Националния военен университет преминаха в тържествен марш.

Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. „Съединението е един от най-хубавите български празници. Ден, в който българският дух тържествува, показвайки непримиримост. Въпреки решенията на великите сили – Източна Румелия и Княжество България се обединяват. С оглед на днешния празник и предстоящите избори - призовавам всички да бъдем по-обединени, да не забравяме, че Съединението прави силата. Нека бъдем до онези, които имат нужда от подкрепа, нека да помогнем в този труден момент на нашите приятели в Карловско. Неведнъж сме доказвали, че обединени сме по-силни, че заедно можем повече“, каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В Русе по традиция беше строен почетен караул, а слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум заедно със свещениците от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България. „Днес е един от най-светлите и паметни дни в новата българска история. Ден, който ни напомня за нашето достойнство и отговорност. Ден, който ни напомня за куража на предците ни. За това, че те съумяха да поставят националния интерес на първо място, без да се съобразяват с желанията на Великите сили и без да позволят някой отвън да диктува това, което трябва да се случи в страната ни. Ден, който ни вълнува, обединява и ни кара да се чувстваме горди. Гордост, все по-далечна напоследък“, заяви областният управител на Русе Анатоли Станев. /БГНЕС