България част от научно-изследователски проект в Западните Балкани за 200 млн. евро

Швейцария ще бъде наблюдаващ на инвестиция от 200 милиона евро в Западните Балкани под формата на амбициозен научно-изследователски проект. Въз основа на т. н. „научно-дипломатически опит“, швейцарското правителство ще работи върху Югоизточен европейски международен институт за устойчиви технологии - първата голяма изследователска инфраструктура в региона.

Осем държави ще се възползват от инициативата - Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, България и Черна гора, съобщава „Екзит Нюз“.

Новата лаборатория ще работи върху разработки, свързани с физиката на частиците в медицинските технологии чрез протонни и йонни лъчи. Фазата на проектиране на проекта е завършена, но все още предстои да се постигнат споразумения от юридическо естество и къде ще бъде построен.

Швейцария ще наблюдава структурата на управление, както и конкурса за местоположението на новото съоръжение. Страната има богат опит в създаването на подобни изследователски центрове, като е дом на CERN, най-голямата в света лаборатория по физика на частиците.

Черногорският физик Саня Дамянович каза: „Западните Балкани спешно се нуждаят от мащабна изследователска инфраструктура“.

Тя добави, че научната дипломация трябва да надхвърли всички местни политически различия и трябва да преодолее множество промени в правителството.

По отношение на това откъде ще дойдат парите, се очаква кохезионните фондове на ЕС за Западните Балкани да покрият голяма част от тях, заедно с предприсъединителните фондове на ЕС и вноските от държавите-членки. /БГНЕС

Тагове: