Бъдещият премиер на РСМ: Изпълнихме всичко, ще поканя Кирил Петков в Скопие да намерим решение

"Трябва да намерим общо приемливо решение с България за да може да отпадне блокадата и Северна Македония най-накрая да започне преговори за членство в ЕС, които ние заслужаваме много отдавна".

Това каза бъдещият македонски премиер Димитър Ковачевски по време на срещата с американския посланик в Скопие Кейт Бърнс. Срещата се състоя само няколко часа след като Ковачески бе одобрен от неговата партия за нов мандатоносител, предаде БГНЕС.

"Ние изпълнихме всички условия за започването на преговори. Ще работим за намиране на решение със съседна България за да може да продължим по нашия европейски път. След като бъда избран за премиер ще отправя покана до Кирил Петков да посети страната ни. Най-важното за нас е да направим, заедно с българското правителство, план за отстраняване на блокадата колкото е възможно по-скоро, разбира се при взаимно приемливо решение. Ние трябва да останем ангажирани при тези преговори и да имаме искрено отношение. Ако и от новото българско правителство има същият подход вярвам, че е възможно да намерим компромис за откритите въпроси", каза Ковачевски.

Американският посланик честити избора на Димитър Ковачевски за лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и подчерта, че "САЩ ще останат най-големият стратегически партньор на Северна Македония, както при извършването на реформите, така и в евроиннтеграционните процеси".

Ковачевски благодари за подкрепата и обеща да има "нулева толерантност към корупцията" в РСМ. Като председател на СДСМ и като мандатоносител на новото правителство ще се водя от принципите за общност, отговорност, ефикасност и подобно нещо ще изисквам и от моите сътрудници. Ще имам нулева толерантност към корупцията на всяко ниво и по-специално по високите етажи на властта. За тази цел ще увелича капацитета на институциите, които се борят срещу корупцията, за да има ефикасност, отговорност и посветеност", каза още Димитър Ковачевски.

БГНЕС припомня, че утре се очаква президентът Стево Пендаровски да връчи мандат за съставяне на новия кабинет на Ковачевски. Според председателя на парламента Талат Джафери изборът на новото правителство може да стане до 16-17 януари. /БГНЕС