Австрия не е склонна за разширяването на Шенген

Австрия се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство. Това заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер на съвместна ресконференция с колегата си от Румъния Каталин Предою, съобщи ”Ромениян Джърнал“.


Предою се срещна с австрийския си колега във Виена, за да обсъдят съпротивата на Австрия срещу присъединяването на Румъния.

„Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не работи, затова не сме склонни за нейното разширяване. Вече има граничен контрол. Системата като цяло не работи, в този момент не е удачно да се разширява Шенгенското пространство”, каза Герхард Карнер.

„Австрия няма проблем с Румъния. Румънската полиция си върши работата и ние сме готови да продължим тази работа заедно. Ще подкрепим Австрия, ЕС и страните-членки oа реформираj процедурите за убежище“, каза вътрешният министър на Румъния.

„Представих целия напредък на Румъния от съвместната работа по плановете за действие. Напредък има и при граничната полиция, миграционните служители, както и при румънската полиция за борба с всички форми на трансгранична престъпност. (…) Нашата амбиция като министерство е да направим Румъния модел, стандарт за защита на границите. Миграцията е много сериозна тема, ние сме готови да си сътрудничим с Комисията, с държавите-членки”, продължи той.

Що се отнася до присъединяването към Шенгенското пространство, румънският вътрешен министър подчерта, че това е въпрос, свързан с договора за ЕС.

„Комисията, Европейският парламент имат своята роля. Румъния извършва многостранносвоите дипломатически действия “, Предою

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство беше отхвърлено миналата година в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, проведен в Брюксел, с два гласа против - от Австрия и Нидерландия.

Австрия повтори позицията си миналата седмица след среща между Олаф Шолц и Карл Нехамер.

На съвместната пресконференция Нехамер похвали факта, че за първи път в Европейския съюз "невероятно големите предизвикателства" на България по отношение на миграцията, "поради дългата й външна граница с Турция" получават повече внимание, съобщи австрийският "Фолксблат". /БГНЕС