Австрия получи зелена светлина за подновяване на тренировки

Австрийското правителство заяви в сряда, че професионалните футболни тимове могат да подновят тренировки, за да се подготвят за рестарта на на сезона, който ще продължи с мачове при закрити врати в близко бъдеще заради новия коронавирус.

Коглер даде пресконференция, на която заяви, че австрийското правителство дава зелена светлина за подновяването на тренировки от местните футболни клубове.

То добави, че когато кампанията бъде подновена, лигата ще бъде отговорна за провеждането на тестове върху играчи за COVID-19, които ще трябва да се състоят 48 часа преди началото на мачовете. Австрия стана една от първите европейските страни, която облекчи мерките на извънредното положение, наложено в опит за овладяване разпространението на заразата, и позволи на хиляди магазини да отворят отново във вторник. В сряда, вицеканцлерът и спортен министър на страната Вернер Коглер заяви, че професионалните клубове в Австрия могат да подновят тренировки от идния понеделник. Първенството е преустановено от 8-и март насам. Той добави, че тренировките трябва първоначално да стартират със състави, разделени на малки групи от по шестима души и едни и същи играчи трябва винаги да са във всяка група – подобно на препоръките, наложени в Германия, където тимовете подновиха тренировъчни занимания миналата седмица. Той не даде точна дата за това кога първенството ще бъде рестартирано, но каза: „Ние, от федералното правителство, искаме да направим това възможно, не искаме да заставаме на пътя им. Според австрийските медии мачовете могат да стартират отново през май“. Тестовете за коронавирус трябва да се проведат върху играчите и персоналите, добави той, под ръководството на лигата. Междувременно, Коглер заяви, че някои други спортове - като тенисът и голфът, съвместими с препоръките за социална дистанция, могат да бъдат подновени от 1 май. "Индивидуалните спортове, в които играчите не са изложени на пряк контакт, ще бъдат с приоритет при подновяване за разлика от отборните спортове, където контактът трудно може да се избегне, или контактните спортове. Първоначалните консултации с тенис федерациите завършиха с десет препоръки, като сред тях бяха маркирането на топките, така че техният съперник да не ги докосва, и различно "поведение на мрежата", каза вицеканцлерът. Той добави, че правителството не е против провеждането на състезанието от Формула 1 без публика. "Не искаме да заставаме на пътя на организаторите. Но провеждането на състезание от Формула 1 без публика е различно от футболен двубой при закрити врати заради броят на въвлечения технически персонал". /БГНЕС