Атика в тежка битка с огъня

Селищата в Пентели, северно от Атина, включително две детски болници, бяха евакуирани, след като във вторник избухна голям горски пожар, който се раздели на много различни фронтове, докато се разпространяваше към жилищните райони и в някои случаи достигна дворовете на къщите.

Самолетите за изхвърляне на вода спряха да работят след 21:00 ч. поради липса на видимост. Горският пожар продължаваше да бушува неконтролируемо, разпалван от силните ветрове, които се очакваше да се успокоят през нощта.

Тридесет и шест деца бяха евакуирани от детската болница Penteli и незабавно прехвърлени в болницата Agia Sophia. Успешно приключи и операцията по евакуация в държавното психиатрично заведение за деца в Дау, като 35 пациенти бяха прехвърлени в болница Митера.

На жителите на Антуса, Дау, Неа Пентели, Драфи, Диони, Калитехниуполи и Дасамари беше изпратено съобщение за спешна помощ.

Според говорителя на противопожарната служба Янис Аротопиос силите, действащи в района, включват 420 пожарникари, 18 пеши единици и 85 превозни средства, включително водоноски. Операциите са били подкрепени от 28 румънски пожарникари.

Преди въздушните операции да спрат за през нощта, са били използвани 15 самолета и 9 хеликоптера. Преустановяването на операциите значително усложнява усилията за овладяване на пожара предвид преобладаващите ветрове./БГНЕС, "Катимерини"

Атина / Гърция