Атанасова: Ще предложим на всички заедно да носим отговорността

До този момент имахме преговори с ПП-ДБ. Положихме доста усилия, направихме много компромиси от ГЕРБ-СДС за нормален тон и диалог. Оценявам като положително, че двете най-антагонистични партии и коалиции след толкова много избори вече могат да говорят спокойно, заедно избрахме председател, изработихме законодателна програма и заедно се опитахме да формулираме управленска програма. Третият етап от тази работата беше да коментираме споделеното управление с кабинет, дали с първия, дали с втория мандат, това не се случи, защото колегите избраха друг подход. Те не уведомиха кога ще представят техните номинации за министри в едно евентуално правителство, не знаехме кои са тези имена предварително и никой не ни ги беше съобщил.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по бТВ.

"Етапът, който започваме от днес нататък, след като от ПП-ДБ по детски и съвсем на инат решиха, че приключват разговори с нас, държат само и единствено на тяхно правителство в техния мандат с евентуално с някаква подкрепа от всички без да ги назоват поименно, ние сме длъжни да проведем тези разговори с останалите парламентарни групи в НС. Започваме тези разговори и разговорите ще бъдат на експертно ниво", добави Атанасова.

"Ние ще представим нашата управленска програма и ще търсим подкрепа от останалите партии. Вторите (ПП-ДБ) не осмислят това, което би могло да се случи, ако не бъдат реализирани мандатите отиваме на шести избори, което е недопустимо в ситуацията, в която се намира в държавата", отбеляза тя.

"Ще предложим на всички заедно да носим отговорността. Не бих нарекла тази широка коалиция подкрепяща правителство на малцинство, а по скоро бих казала, че можем предложим на всички останали да излъчат експерти в това правителство или политици. Даваме си ясна сметка, че с 69 народни представители тежестта е огромна, такава сметка обаче за съжаление не си дават от ПП-ДБ, с 64 народни представители не може да се говори нито за стабилност, нито за устойчивост, нито за реформи. Затова искаме максимално широко участие, подкрепа, заинтересованост дори, защото противното е шести поредни избори", посочи Атанасова.

Тя допълни, че разговорите тепърва започват и ще влязат в детайли по програмата им. Атанасова коментира, че БСП доскоро е била в управлението и това, че те са внесли промени в ИК не е попречило на ПП-ДБ да бъдат в коалиция с тях. "Изглежда нелогично да се поставят ограничения, които не важат за втория, но важат за първия", категорична е Атанасова.

"Това е последен шанс да има стабилност в държавата, защото ние 4-ти месец нямаме бюджет, нямаме второ плащане по ПВУ, толкова много кризи за овладяване, толкова дестабилизирана изглежда България отвън, кой ще ни даде да изтеглим дълг ако няма стабилно правителство? Макар, че всеки ще има щети при настоящо сформирано управление, някои може да изгубят избиратели, трябва да го направим", подчерта тя.

Атанасова също заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде на ГЕРБ-СДС. /БГНЕС