Атанасова: Хаосът в политическата система се дължи на разбъркването, което направи Радев

Хаосът в нашата политическа система се дължи на разбъркването, което направи Радев и с това, че не беше център за обединение и на институции, и на партии, за да носи отговорност за гражданите. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като партията се регистрира в ЦИК за президентските и парламентарните избори, предаде репортер на БГНЕС.

Днес приключват номинациите за всички наши структури и за двата вида избори. Когато ги обобщим обществото ще разбере и нашата кандидат-президентска двойка и нашите листи за народни представители. Имената не са единственото важно нещо, трябва да говорим за изборния процес и защо се стигна дотук. Как политическите партии, спечелили доверието на хората не могат да носят отговорност и българите отново са принудени да отидат на избори неясно за какво, добави Атанасова.

Атанасова заяви, че важните въпроси, които трябва обществото ни да задава днес са свързани със самия изборен процес, не толкова с кандидатите. „Вчера стана ясно, че прогнозният резултат за това колко секции ще се разкрият в чужбина рязко намалява и в страни от ЕС драстично по-малко секции ще бъдат разкрити. Аз не чувам онези, които ръкопляскаха на среднощното приемане на ИК сега да са реагирали, тези, които защитаваха именно правата на българите в чужбина. Или дали ще се броят разписките, това е от съществено значение за сигурността на вота“, заяви тя. По думите й, въпреки заявките за един прозрачен процес, за който пряко е ангажиран служебният министър на вътрешните работи, до този момент не се знае какво ще стане с договора с фирмата, която ще достави машини, как софтуера ще бъде проверяван, който ще заверява изобщо този софтуер, какви са тези граждански договори и т. н.

Коалиция ГЕРБ-СДС внесе в ЦИК документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент и за Народно събрание.

„Внесохме всички необходими документи, както и всички необходими подписи, събрали сме 27 000 подписа“, каза Атанасова. /БГНЕС