Атанасов: Прокуратурата и КПКОНПИ да не подслушват

Прокуратурата и КПКОНПИ не трябва да имат правото да подслушват. Министърът на финансите трябва да има правомощия да защитава държавата. С политическа риторика се прави опит да бъде дискредитирано това управление. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов по БНТ.

Той отрече да има български Закон „Магнитски“, който беше определен от експертите като „фашистки“, защото нарушава основни човешки права и европейски ценности. В същото време Атанасов призна все пак, че има законопроект, по който се работи, но не такъв.

Според него работата на КПКОНПИ трябва да се интензифицира, защото тази институция в момента не работи. На забележката, че кабинетът „Петков“ е на власт повече от 6 месеца и не е направил нищо в тази посока, Атанасов каза: „Нали си давате сметка, че с магическа пръчка не могат да се случат нещата. Трябва да бъде прието законодателство в НС, защото това, което сме заварили е неефективно. Трябва да се работи внимателно по такова законодателство, защото се засягат човешки права и след това те могат да бъдат атакувани“.

Атанасов смята, че тук не е важна бързината, а създаването на законодателство, което да отговаря на Конституцията и да не нарушава човешките права.

Той се обяви срещу това КПКОНПИ да може да използва специални разузнавателни средства, същото се отнася и за Прокуратурата.

„Кое налага КПКОНПИ да използва специални разузнавателни средства. За мен е интересно, кого те подслушват и защо. Това правомощия е дадено на КПКОНПИ, за да бъдат обслужвани политически бившите управляващи“, каза Атанасов и подчерта: това правомощие не трябва да съществува.

„Прокуратурата е част от съдебната власт, а тя се е превърнала в специална служба. Специалните служби са подчинени на изпълнителната власт и подлежат на парламентарен контрол, а прокуратурата – не“, добави той.

Атанасов коментира и актуализацията на бюджета.

„Тази седмица очакваме да бъде внесен Законопроекта за изменение на Закона за държавния бюджет. Една голяма част от средствата ще бъдат насочени за посрещане на последиците, които търпи икономиката заради войната. Ръстът на цените на стоките и горивата е пряка последица от войната срещу Украйна. Държавата трябва да се погрижи за компенсации на българския бизнес и да подпомогне икономиката. Да, това ще стане малко по-късно през тази година“, заяви той. Според него трябва да бъдат увеличени и пенсиите, защото пенсионерите няма как да посрещат своите разходи.

Съпредседателят на ДБ взе отношение и във връзка с несъстоялата се визита на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия. Тя бе отменена след като България отказа да разреши полет на неговия самолет в нашето въздушно пространство.

„Това са част от мерките, които свободният свят налага на Русия. Те трябва да продължат. Мерките се отразяват върху Русия“, каза Атанасов. Според него има дисбаланс в броя на руските и българските дипломати. В Русия ние имаме 17 души, а те имат около 150 у нас. Атанасов се обяви за отстраняването на този дисбаланс. /БГНЕС