Атанасов: Носителят на мандата да осигури мнозинство

Носителят на мандата трябва да реши въпроса за постигането на парламентарно мнозинство. Това каза Атанас Атанасов от „Демократична България“ и призна, че трите протестни партии нямат необходимото мнозинство в новия 46 парламент, който ще се събере в сряда за пръв път.

Той заяви, че политиците трябва да чуят гражданите, а те са поискали две основни неща: отстраняване на ГЕРБ и създаване на правителство на промените.

„Гражданите настояват политиците да проявят умения и да създадат правителство. Ние от „Демократична България“ ще работим за създаването му. България не се нуждае от идеологическо правителство, а от такова, което да извърши реформи в редица сектори, не само в съдебната власт“, каза Атанасов по БНТ.

Той заяви, че до момента не са получили официална покана за преговори от „Има такъв народ“, макар че най-вероятно е имало неофициални срещи.

„Не претендираме за постове и позиции в правителството, за нас са важни приоритетите. Някои от тях чухме миналата седмица от Слави Трифонов, а други не. Искаме да се създаде правителство, което реално ще отстрани Борисов от властта. За нас е изключително важно да се възстанови парламентарната република. В парламента трябва да се търсят прозрачни решения, които да отговорят на обществените искания“, каза Атанасов.

Според него трябва да се сформира кабинет, който да не допусне задкулисното влияние на ДПС.

Ако другите политически сили не успеят да излъчат правителство и мандатът бъде даден на „Демократична България“, Атанасов заяви, че те ще направят всичко възможно, за да го реализират, но той е оптимист, че още с първия мандат ще се състави кабинет. /БГНЕС