Атанас Славов: ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори

Има две причини, поради които ГЕРБ и ДПС поискаха избори, заяви пред медии в парламента днес доскорошният министър на правосъдието Атанас Славов, предаде репортер на БГНЕС.

"Първата причина е, че от шест месеца е приет Закона за противодействие на корупцията и трябваше досега да се извърши избор на независима деполитизирана комисия - това бе блокирано, не се случва. Втората причина е, че от една година е приет Закона за защита на сигналоподателите, който тогава бе приет с на практика амнистия за времето на управлението на ГЕРБ, а ние искахме да изпълним критериите на Европейската комисия да важат защитите назад във времето", посочи Славов.

Славов, чийто пълномощията като народен представител от ПП-ДБ вече са възстановени, коментира, че снимките на главния секретар на МВР Живко Коцев и Бойко Рашков не са доказателство и се аргументира:

"Ако снимките бяха доказателство, щяха да са приобщени по делото. Тяхното изтичане при определени медии означава, че те не са годно доказателство".

Припомняме, че служебният кабинет вече предложи на държавния глава освобождаването на Живко Коцев от поста главен секретар на МВР заради именно тези снимки.

За думите на служебния финансов министър, че в бюджета вместо 9 млрд. има 6 млрд., колегата му Стою Стоев ги определи като спекулация.

“Гледат се средствата в резерва в края на месеца, а не в средата”, коментира той.

"Днес ще внесем промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали. Призовавам депутатите да ги приемем, това е една от мярката по ПВУ, остават още три. Нека загърбим политическите пристрастия”, заяви депутатът от ПП-ДБ.

От ПГ на ДБ призоваха депутатите да загърбят политическите пристрастия и да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в зала. /БГНЕС