Асен Василев: Инфлация има навсякъде. В България се усеща по-бързо, защото сме по-бедни

Докладът на МВФ е изключително балансиран, те казват, че трябва да има по-социална политика. В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведи с оглед на социалната криза, породена от войната в Украйна. Данъчните ставки до края на годината са ясни.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на БГНЕС.

Моята позиция винаги е била, че да има много на брой ставки, води по загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита, каза още Василев.

Той съобщи, че до седмица-две кабинетът ще може да формулира балансиран антикризисен пакет, който да помогне на гражданите да поемат глътка въздух.

Ние сме единствената държава, която от юли миналата година, която не е повишавала цените на електроенергията, отбеляза Василев и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна, за разлика от една съседна Гърция, например.

По думите му, не трябва да допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът.

Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война, заяви Василев в отговор на въпрос на БГНЕС за 20-процентния ръст на цените в магазините.

На уточнението, че Полша също не е очаквала войната, а е приела 3 милиона бежанци и там инфлацията е 3%, Василев отвърна: А в Германия е 8%.

Запитан от БГНЕС дали трябва да ни успокоява 8-процентната инфлация в Германия, Василев каза: Не, трябва да ви покаже, че инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест, при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока, каза Василев и добави, че за разлика от Полша, ние сме във Валутен борд.

Относно изборът на управител на БНБ, Асен Василев заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през Коалиционния съвет и да е общо за коалицията. Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение, каза още Асен Василев.

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание. /БГНЕС