Асен Василев: Има около 1000-2000 безплатни банкови сметки

"Българските граждани имат право да си открият безплатни сметки. Около 1000-2000 са работещи в момента. Истинският въпрос е защо не са 5 милиона". Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на редовния петъчен парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.


"Според нашия анализ това се дължи на няколко фактора. Единият е свързан с това, че са поставени допълнителни условия - да имаш карта, онлайн банкиране и т.н. Другото, което наблюдаваме е, че има проблеми със сметки на чужди граждани, тъй като имат трудности да си открият такива, при българските граждани проблемите са с лимита на сумите в тези безплатни сметки", обясни Василев.

Финансовият министър уточни, че се изисква ежемесечен анализ как върви процеса по безплатните банкови сметки. "Така ще знаем какво се случва с популярните банкови сметки, какво се случва и с цените им. Освен това сме призовали банките да намалят таксите за поддръжка на сметки при дебитните карти. Полагаме усилия, доколкото можем, опитваме се и да предложим определени законодателни промени", коментира Василев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира министъра като подчерта, че няма как да се реши проблемът с безплатните банкови сметки, докато операциите с тях са само три.

"Нека законът да се подобри, натиснете колегите си от "сглобката", защото очевидно не работи", контрира Нинова. /БГНЕС