Асен Василев: Голяма част от мерките бяха подкрепени

Радваме се, че голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите и от синдикатите. Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Това каза вицепремиерът и финансови министър Асен Василев след НСТС, на който бяха обсъдени антикризисните мерки, предаде репортер на БГНЕС.

„КНСБ няма еднозначно мнение по пакета с мерки – част от тях ги подкрепяме, част от тях сме малко по-резервирани от гледна точка на крайния ефект за потребителите и домакинствата и работещите”, каза Любослав Костов от КНСБ.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че те смятат, че има два проблема. „Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската”, каза той. Велев заяви, че смятат, че това е единият проблем, който за момента не е достатъчно адресиран и според това дали ще бъде адресиран в следващите дни, те ще подкрепят или няма да подкрепят мерките.

По думите на финансовия министър инфлацията в България по начина, по който се изчислява от Евростат е 12,1%, а за Еврозоната е 8. „Така че говорим за 4% по-висока инфлация в България”, каза Василев. /БГНЕС