Асен Василев: 1,94 млрд. лв. над заложеното в бюджета вече са изхарчени

Актуализация на бюджета се налага, заяви финансовият министър Асен Василев на съвместното заседание не трите ресорни парламентарни комисии, захванали се с преструктуриране на държавните пари до края на годината, предаде репортер на БГНЕС.

„Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината“, обърна се той към депутатите.

Представяйки параметрите на актуализацията, Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т. нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

„Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече сме изхарчили 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари за изхарчени за 50-те лева за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60/40, както и за средства, които са необходими на Министерството на здравеопазването. Отделно са изхарчени около 20 млн. лв. повече за избори, а както знаем следват поне още едни, може би още два избора, които трябва да бъдат проведени, но не са бюджетирани, защото не са очаквани миналата година“, посочи още финансовият министър.

Той припомни, че задаващата се нова вълна на епидемията налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, но за да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация трябва да има.

В цифри тя изглежда така: Допълнителни 575 млн. лв. за социални разходи, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга подкрепа. За подкрепа за бизнеса са заложени 430 млн. лв. Има и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Има и други суми, които ще бъдат ползвани за възстановяване на резерва на МВР, за покриване на увеличената на вноска на България в ЕС заради Брекзит, покриване на разходите от загубени дела на КЕВР и други. /БГНЕС