Артета: Страхотно е да спечелиш трофей на "Уембли" след успех над най-добрия отбор в света

Мениджърът на Микел Артета закономерно бе много щастлив, след като неговият тим започна новия сезон в Англия с трофей. „Топчиите“ завоюваха Къмюнити Шийлд след успех над шампиона на Висшата лига Манчестър Сити след 1:1 в редовното време и 4:1 при изпълнението на дузпи.


Коул Палмър откри резултата за „гражданите“ в 77-та минута с прецизен удар, преди Леандро Тросар да вкара изравнителен гол в 11-та на добавеното време. При изпълненията от бялата точка, Кевин Де Бройне и Родри пропуснаха за „небесносините“, докато Мартин Йодегор, Тросар, Букайо Сака и Фабио Виейра не сбъркаха за лондончани.

„Чувството е страхотно. Няма нищо по-хубаво от това да спечелиш трофей на „Уембли“ срещу най-добрия отбор в света, и особено по начина, по който го сторихме. Страхотно е, ако играчите са уверени, че могат да победят всеки. Мисля, че показахме решителност и борбен дух, за да спечелим. Причината, поради която сме тук, е за да печелим трофеи за това клуб и да бъдем успешни. Видях много щастливи и горди хора“, каза Артета след срещата.

Наставникът на Сити Пеп Гуардиола от своя страна остана недоволен от поражението – то бе трето поредно за „гражданите“ в Къмюнити Шийлд. „Загубили сме вече три поредни. Дойдохме тук, за да спечелим. Бяхме толкова близо, но победа или загуба, знам позицията, в която се намира отборът. Щеше да бъде страхотно да спечелим днес, но понякога трябва да се примириш със загубата“, коментира философски испанецът.


Двамата специалисти говориха и по някои от промените в правилника за новия сезон. Артета бе предупреден официално от главния съдия за протест срещу негово решение. Арсенал обаче се възползва от голямото добавено време на двубоя, вкарвайки в 101-та минута – нещо, с което Гуардиола не бе очарован. „Не мога да променя поведението си за три дена и не мога да кажа, че утре ще играем без засади и какво прави лайнсменът? Правя всичко по силите“, коментира Артета жълтия си картон. „Трябва да свикнем с голямото добавено време. Имах усещането, не защото печелехме с 1:0, но не се случи кой-знае какво, за да има осем минути продължение. Сега мачовете ще са по 100 минути. Нищо не се случи и имаше 8-минутно добавено време. Удължава се, за да се вкарват голове. Ако резултатът е 4:3, поставяш 45 сек за всеки гол, утре в 9 сутринта още ще играя“, каза Гуардиола по отношение на дългото добавено време.

Манчестър Сити започва защитата на титлата си във Висшата лига с гостуване на Бърнли, който е воден от бившия капитан на „гражданите“ Венсан Компани, в откриващия мач в петък, 11 август, от 22:00 часа българско време. Арсенал посреща Нотингам Форест на „Емиратс“ ден по-късно от 14:30 часа б.в. /БГНЕС

Категории: