Арсенал изпусна Тотнъм в дербито на Северен Лондон

Тотнъм завърши наравно за първи път през настоящия сезон, а съдията Антъни Тейлър се превърна в главно действащо лице на сблъсъка.

Отборите на Тотнъм и Арсенал не успяха да се победят в дербито на Северен Лондон от 29-ия кръг на английската Висша лига. Двубоят на ,,Уембли“ завърши при равенство 1:1, а възпитаниците на Унай Емери могат да съжаляват повече за изпуснатата победа. Аарън Рамзи откри резултата в 16-та минута, след като получи отличен пас в дълбочина от Александър Лаказет. Уелският национал напредна с топка в крака и елиминира съпротивата на Виктор Уанияма и Юго Лорис, за да изведе ,,артилеристите“ напред. Тотнъм контролираше владението на топката и при едно центриране на Киърън Трипиър Хари Кейн засече с глава топката в мрежата на Бернд Лено, но главният съдия Антъни Тейлър правилно отмени гола заради положение на засада. ,,Шпорите“ контролираха притежанието, но рядко създаваха опасности пред германския страж. На другата врата пък Лорис се наложи да спасява опасен изстрел на Алекс Айоби. Втората част започна по-добре за гостите, които получиха великолепна възможност да поведат с два гола и да решат до огромна степен двубоя, но Лаказет пропусна от изгодна позиция. Веднага след пропуска си той бе заменен от Пиер-Емерик Обамеянг. Тотнъм достигна до равенството в 74-та минута, когато получи правото да изпълни наказателен удар за спорно нарушение на Шкодран Мустафи срещу Кейн. Повторенията обаче показаха, че при момента на центрирането към английския национал, той е бил в засада – нещо което остана незабелязано от Тейлър и асистента му от близката страна. Кейн остана хладнокръвен въпреки протестите на ,,топчиите“ и възстанови равенството.

В последната минута главният съдия отново отсъди най-тежкото наказание във футбола за нарушение на Давинсон Санчес срещу Обамеянг. Зад топката застана именно габонският голмайстор на Арсенал, но изпълнението му бе слабо и Лорис отрази удара. Бившият футболист на Борусия Дортмунд получи мигновено шанс да се поправи при добавка, но топката бе решително изчистена в ъглов удар от бранител на ,,шпорите“. В добавеното време на срещата влезлият като резерва през втората част Лукас Торейра бе изгонен с директен червен картон за опасно влизане в краката на Дани Роуз. В крайна сметка двата отбора поделиха точките, като Арсенал пропусна да се доближи на точка от градския си съперник. Тотнъм спря серия от две поредни поражения в лигата, като завърши наравно за първи път от началото на компанията. В следващия си двубой тимът на Маурисио Почетино ще гостува на Саутхемптън, докато за Арсенал предстои нов тежък мач – домакинство на Манчестър Юнайтед. /БГНЕС