Арсанал дръпна със 7 точки на върха в Англия, Ливърпул се справи с Астън Вила

Арсенал увеличи преднината си на върха във Висшата лига на седем точки, след като се наложи над Уест Хем с 3:1 на "Емирейтс". Втори е Нюкасъл, който има и мач повече. Букайо Сака и Габриел Мартинели обърнаха мача в рамките на пет минути през второто полувреме. Впоследствие Еди Нкетия се включи в отсъствието на Габриел Жезус и подпечата трите точки.

През първото полувреме Саид Бенрама от дузпа даде преднина на "чуковете", но футболистите на Дейвид Мойс остават само на точка над зоната на изпадащите на 16-о място.

Осем минути след почивката „артилеристите“ получиха необходимия пробив, за да обърнат резултата. Грешен удар на Йодегор попадна идеално на пътя на Сака, който се разписа със странична ножица. Минути по-късно Мартинели добави втория гол с помощта на вратаря на Уест Хем Лукаш Фабиански, който бе прекалено лесно преодолян на близката си греда.

Продължителната контузия на Жезус породи съмнения относно способността на Арсенал да продължи да се бори за титлата през следващите месеци. Само през януари предстоят мачове с Нюкасъл, Тотнъм и Манчестър Юнайтед. Но Нкетия се възползва от възможността си в първия си старт във Висшата лига за сезона.

Ливърпул пък победи с 3:1 Астън Вила като гост. Мохамед Салах, Върджил ван Дайк и 18-годишният Стефан Байчетич бяха точни за мърсисайдци, а почетният гол за бирмингамци бе дело на Оли Уоткинс. С успеха тимът на Юрген Клоп се завърна на 6-о място, като е на 5 точки за 4-ия Тотнъм, но има и мач по-малко. Отборът на Унай Емери пък запази 12-та позиция.

"Червените" поведоха още при първата възможност. След изчистена топка от ъглов удар Александър-Арнолд намери чудесно Робъртсън. Шотландецът с едно докосване центрира по земя към Салах, който реализира отблизо без проблем. В 37-ата минута гостите стигнаха до второ попадение. "Виланите" не успяха да изчистят топката след ъглов удар и от това се възползва Салах, който върна към Ванд Дайк, а нидерландският национал разстреля Олсен след лек рикошет в тялото на Конса.

Ннатискът на Астън Вила през второто полувреме даде резултат. В 59-ата минута Дъглас Луис центрира перфектно в наказателното поле и Уоткинс не остави шанс на Алисон след удар с глава. В 81-ата Байчетич преодоля съперник и с удар между краката на Мингс оформи крайния резултат с първия си гол за "червените". На 18 г. и 65 дни той стана вторият най-млад испанец с попадение във Висшата лига след Сеск Фабрегас, който направи сефтето за Арсенал на 17 г. и 113 дни. /БГНЕС