Арести на протестиращи срещу портрет на сръбския военнопрестъпник Ратко Младич

Граждански протест на правозащитници срещу стенопис на сръбския военнопрестъпник Ратко Младич в Белград завърши с арести на активисти. Цивилни полицаи арестуваха правозащитничката Аида Чорович, която хвърли няколко яйца по портрета на Младич, изрисуван на стена в столицата на Сърбия.

През юли стенописът с образа на касапина от Сребреница Ратко Младич - бивш командващ армията на Република Сръбска, украси улица "Негошева" в Белград.

Това предизвика недоволството на правозащитни организации, а сръбски учени и адвокати се обявиха срещу проявите на расизъм и открита защита на военно-престъпниците от страна на режима на президента Александър Вучич.

Младежка инициатива за човешки права обяви преди дни, че ще пребоядиса стенописа, посветен на Ратко Младич, но МВР забрани планираната за 9 ноември акция. Според министъра на вътрешните работи Александър Вулин, събирането е забранено поради риск за сигурността, а от Инициативата твърдят, че държавата за пореден път пази и защитава военнопрестъпниците.

В изявлението си Вулин каза, че "нито тези, които биха искали да премахнат стенописа на генерал Младич, нито тези, които биха искали да го запазят, имат право да се събират".

„Да каниш неправителствени организации от Босна и Херцеговина, Хърватия, организацията „Жените в черно“ и нещо, което беше обявено като „Косово“, и да дойдеш в Белград да пребоядисваш фасадите е лицемерно, отвратително и водено от зли намерения“, каза Вулин. Той добави, че „на 9 ноември, Международния ден срещу фашизма в Белград“, никой няма да се сблъсква по улиците и да засяга живота на гражданите“ и че „никой няма да радва враговете на Сърбия със снимки на кървави сръбски глави“.

След ареста на Чорович полицията задържа и активистката Йелена Якимович, съобщава порталът Нова.рс.

„След като хвърлиха яйца по стенописа на Ратко Младич, 10 неуниформени се приближиха и скочиха върху тях. Аида беше влачена, притисната, поне петима души ѝ извиваха ръцете. Такава агресия не съм виждала през 15-те години, в които се занимавам с журналистика“, каза пред портала Нова.рс журналистката на "Данас" и една от очевидците Йелена Дикович.

Преди инцидента Аида Корович влязла в близкия пазар и купила опаковка яйца, след което се приближи до стенописа и го замерила.

Меморила в памет на избитите от сърбите в Сребреница

"Ние като общество преминахме от отричането на геноцида в Сребреница към открита защита и възхваляване на военно-престъпниците," каза известният адвокат Александър Оленик.

"Това, което се пропагандира в социалните мрежи, няма нищо общо със свободата на словото, както ни убеждават представителите на властта. Това е говор на омраза. Това е открит призив за нови конфликти и войни", каза пред вестник "Данас" Евин Канка Чудич, който е координатор на Сдружението за изследване на комуникациите и социалните мрежи.

БГНЕС припомня, че Ратко Младич е бивш командир на Армията на Република Сръбска по време на войната в Босна и Херцеговина, а в момента е затворник в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага. Той бе осъден на доживотен затвор от Хагския трибунал за геноцид и престъпления срещу човечеството срещу несръбското население по време на войната в БиХ.

През лятото на 1995 г. босненските сръбски сили, командвани от генерал Ратко Младич, избиха над 8100 души, включително жени и непълнолетни. Съдът го призна за виновен по десет точки - участие в геноцида в Сребреница, преследване, изтребление, убийство, депортиране, насилствено прехвърляне на население, тероризиране на населението, незаконни нападения над цивилни и вземане на заложници.

След произнасянето на присъдата, сръбските медии бяха залети със заглавия като "Младич завинаги е сръбски герой", "Хагска неправда за Младич".

В момента на сръбския пазар свободно се продават дрехи, сувенири и снимки с ликовете на едни от най-зловещите престъпници след Втората Световна война в Европа като Радован Караджич, генерал Ратко Младич и Желко Ражнятович, по-известен като Аркан. /БГНЕС