Арабската лига ще обсъди отношенията със Сирия

Девет арабски държави са поканени да обсъдят отношенията със Сирия в Саудитска Арабия тази седмица, съобщи катарското външно министерство, цитирано от агенция „Франс прес“.

Срещата идва в момент, когато се полагат усилия за преодоляване на дългогодишната изолация на Дамаск.

Шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както външните министри на Египет, Ирак и Йордания ще се срещнат в Джида, заяви говорителят на външното министерство Маджид Ал-Ансари.

"Основната цел е да се обсъди ситуацията в Сирия", каза той на брифинг.

Президентът на Сирия Башар Асад, който е в дипломатическа изолация от началото на сирийската война през 2011 г., посети ОАЕ и Оман през последните два месеца.

Наскоро Саудитска Арабия обяви, че е започнала разговори с Дамаск за възобновяване на консулските служби.

Сирия беше изключена от „Лигата на арабските държави“ заради бруталното потушаване на продемократичните протести, което отприщи войната.

Очаква се срещата на върха на Арабската лига да се проведе в Рияд през месец май.

По думите на Ансари, Саудитска Арабия е свикала "консултативната среща" чрез Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Позицията на Катар по отношение на Сирия не се е променила. Катар се присъедини към Съединените щати и редица европейски държави, които отхвърлят всякакво нормализиране на отношенията с Асад.

"Има много развития по отношение на ситуацията в Сирия и арабските възгледи за връщането на Сирия в Арабската лига", добави говорителят.

На срещата ще присъстват министър-председателят и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани. Иракското правителство заяви, че обмисля поканата.

Секретариатът на Съвета за сътрудничество в Персийския залив засега не отговаря на молбата за коментар, от страна на АФП.

Разговорите "ще се съсредоточат върху обмяната на мнения и позицията на всяка една страна по отношение на ситуацията" в Сирия, заяви катарският говорител. Той добави, че Ирак, Йордания и Египет са поканени, тъй като са "заинтересовани страни". /БГНЕС

Доха / Катар