Антон Хекимян: Важно е строителството за София да не спира

“Отворени сме, искаме диалогът ни да продължи, искаме да чуем всяко едно ваше искане и да се опитаме да го направим. Важно е строителството и работата за София да не спира”. Това заяви кандидатът за кмет на София, издигнат от ГЕРБ, Антон Хекимян, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатът за кмет се срещна със строителните браншове.

“Строителство на нови трамвайни трасета, завършване на околовръстния път и големите шосета, ВиК-мрежата. За тези проекти можем да ви разкажем и зад тях стоим”, каза още Антон Хекимян. Кандидатът за кмет на столицата коментира, че е време всички съмнения за прозрачност да бъдат разсеяни. “Ако можем да инициираме такива законодателни проекти, то мисля, че това ще е стъпка към тази цел”, подчерта Хекимян.

Георги Георгиев, председателят на СОС и кандидат за общински съветник от ГЕРБ, припомни, че в момента се изгражда 100 км ВиК канализация. “Не можем да променяме София без визията на архитектите, без визията на професионалистите. Основен ангажимент, който можем да поемем днес, е декларирането на политическа воля и експертност за разработването на всичко необходимо, за да може дигитализацията да бъде факт. Тук сме, за да си поставяме изпълними цели”, подчерта Георгиев.

Антон Хекимян определи и като приоритет възможността за придобиване на разрешение за строителство по електронен път да бъде факт. “За мен е много важна прозрачността и си поставяме за цел строителното разрешително да стане електронно. СО като част от Националното сдружение на общините в Република България ще инициира разговори и работна група съвместно с МРРБ за промени в Закона за устройство на територията”, заяви Хекимян.

От строителния бранш се обявиха за нуждата от законодателни промени, нов устройствен план и концепция за ограничаване на трафика в столицата.

От Камарата на строителите в България (КСБ) поясниха, че административно нещата не стоят добре. “Секторът се нуждае от законодателни промени, чрез които процесите в сектора да се осъществяват по - прозрачно. Искаме отпушване на инвестиционния процес”, това заяви инж. Илиян Терзиев, председателят на УС на КСБ. На това искане Хекимян изрази съгласие прозрачността да бъде налице и да се инициират законодателни промени.

Инж. Георги Шопов, председателят на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, коментира, че иска законодателни промени относно Закона за устройство на територията. Любомир Минчев, кандидат за общински съветник от ГЕРБ, обаче поясни, че това първо трябва да се уреди в законодателната власт, тоест НС. “Трябва да се осъществи среща в МРРБ, да се създаде работна група и след това в НС да има цялостен ремонт на закона”, обясни Минчев.

Борислав Борисов, заместник - председател на УС на Камара на архитектите, подчерта, че има нужда от нов устройствен план и концепция за ограничаване на трафика.

От страна на ГЕРБ Георги Георгиев предложи да се създаде консултативен съвет, който да бъде при общинския съвет.

Арх. Петър Диков, председателят на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България призова да има достатъчно средства за проекти. “Метрополитен, неслучайно метрото е най-успешният проект. Наблегнете на проектирането, то е най-важната част от реализацията на всеки проект”, подчерта Диков. /БГНЕС