Ансамбълът ни дебютира с нови съчетания в Гран При на Марбея през март догодина

Днес в Пресклуб България националният отбор по художествена гимнастика за жени получи специално изработения по поръчка плакет за №1 на месеца, предаде репортер на БГНЕС. Връчи го представителят на Burnit Sun System Йонко Атанасов.


На Световното първенство във Валенсия, Испания, Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева в индивидуалното заедно с ансамбъла в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова извоюваха отборната титла с 33.150 точки и така изпревариха Германия и Италия. В историята на най-красивия спорт това е втори такъв триумф след 30-годишна пауза. През 1993 г. в Аликанте, Испания, Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова стават отборно световни шампионки.

Триумфът на златните ни момичета това лято бе оценен от спортните редакции, които категорично ги поставиха на първо място с 16 от общо 25 гласа в анкетата на Пресклуба за Отбор на м. август. На второ място със 7 гласа са футболистите на Левски, които се класираха за плейофите за Лигата на конференциите. Третата позиция е за Лудогорец след класирането на отбора за плейофите на Лига Европа.

След церемонията старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова сподели, че с момичетата вече са се отърсили от грешките, допуснати на Световното първенство във Валенсия. „Грешките ги мотивират. Велики спортисти са губили и финали на Олимпийски игри“, напомни авторитетната специалистка, заслужила множество награди в кариерата си, вкл. и Треньор №1 на 2022 г. в анкетата на в. „Труд“. Те са 5 години по-млади от предишния отбор и за една година извоюваха абсолютна световна /2022г./ и европейска титла /2023 г./, подчерта В. Димитрова, и допълни, че нелепи грешки са ги лишили от медал на Световното във Валенсия.

След 10-дневна почивка, ансамбълът е подновил подготовката си с лагер на високопланинската база Белмекен до края на септември. Усилено се работи по новите съчетания, с които 5-те момичета ще се представят и на Олимпийските игри догодина в Париж. Композицията с обръчи е почти изцяло готова, другото съчетание с топки и ленти е наполовина завършено, съобщи В. Димитрова. Публиката ще види новите творения за първи път на турнира Гран При в Марбея, Испания, през март догодина, стана ясно днес. Уникален микс на музиката и малко по-сложни елементи са включени при изпълнението с обръчи, загатна В. Димитрова.

Тя е подбрала 10 гимнастички в тренировъчния процес, защото сигурно ще има смени в ансамбъла, заяви старши треньорът. Новите са Магдалина Миневска, Маргарита Василева, Виктория Георгиева, Красимира Иванова и Лъчезара Пекова. Всяко момиче се бори за мястото си. Те са много мотивирани, каза още В. Димитрова. „Мотивирани сме много. Съчетанията ни са страхотни“, сподели Женина Трашлиева. Амбицирани да успеят са и останалите красавици – София, Камелия, Рейчъл и Радина. Ансамбълът ще продължи подготовката си предимно тук. Има вероятност да има лагер във Франция преди Олимпийските игри. /БГНЕС