Анкара: Швеция и Финландия в НАТО само при премахване на опасенията за сигурността

Турция ясно заяви, че кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО не може да напредне, ако опасенията на Анкара за сигурността не бъдат предотвратени с "конкретни стъпки" в определен срок, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

Той заяви още, че Турция очаква "правилно прилагане" на принципите и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 г., свързани с процеса на членство.

Консултациите по кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, чийто домакин беше Турция, приключиха в столицата Анкара.

След като турската делегация се срещна поотделно с финландската и шведската делегация, трите страни се събраха заедно за обсъждания. Срещата при закрити врата в президентския комплекс продължи близо 5 часа.

Турската делегация на срещата беше ръководена от говорителя на президента Ибрахим Калин и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал.

Сред гостите са Оскар Стенстрьом, държавен секретар на Швеция по въпросите на външните работи и сигурността, и Юка Саловаара, държавен секретар на постоянното външно министерство на Финландия, заедно с техните делегации.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО миналата седмица - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Но Турция, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки балтийските държави, че толерират и дори подкрепят терористични групи. /БГНЕС