Янка Такева: МОН и училищата не са готови за тестването на децата

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е допуснал огромна грешка като е въвел онлайн обучение за учениците от 1 до 4 клас. Това доведе до до цялата хаотична обстановка в момента. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Министерство на Здравеопазването и Министерството на образованието, докато правеха най-различни гимнастики, можеха да направят екипи със специалисти и доброволци, които със зелени сертификати да извършват това тестване. Винаги за всичко има хора. Въпросът е да се подходи бавно и тактично. Има един актуален проблем, който се избягва от всички. Ще се наруши дневния ред в големите училища. Може да се наложи промяна на учебните програми, но министерството не е готово за такава промяна. Те мислят, че ще се справят много бързо. Имаме 33 учебни седмици от първи до четвърти клас, по осем пъти на седмица, това са над 264 пъти тестване на децата. Нали разбирате колко много учебни часове ще имаме по време на тестването. Колкото и да намаляване междучасията и часовете, ще има преструктуриране и нова учебна програма. Това трябваше да бъде казано на директорите. Всички трябва да помислят над този въпрос. Ще имаме проблеми“, каза председателят на Синдиката.

Мнозина родители се притесняват, че тестовете ще създадат психологическо напрежение сред децата.

„Надявам се да няма създаване на психоза. Имаме различни деца. Тези от тях, които са с по-лабилна нервна система може да приемат по-трудно ситуацията, но децата, които имат специални образователни потребности ще бъдат тествани вкъщи от родителите си. Децата със СОП няма да бъдат стресирани“, коментира Такева.

Тя каза, че всички директорите ще изпълнят новите мерки, дори и да не се напълно съгласни с тях

„Тук е голямата роля на педагогическия съвет, как и по какъв начин ще се справят със ситуация“, допълни Такева.

Според нея новите мерки няма да създадат различно напрежение в училищата в ромските квартали.

„Разговарях с директора на едно ромско училище в Сливенско. Има добър диалог между институциите и общността. Младите родители не са за подценяване. Отидете в 75-то училище във „Факултета“, аз съм била там, говорила съм с децата и родителите, дълбоко се съмнявам, че тези хора ще създават проблеми. Родителите, които не могат да се справят могат да разчитат на нашата помощ“, каза тя.

Според нея ролята на синдикатите е да помагат за икономическото и социалното равенство на хората и да не оставят нито един човек, независимо от произхода му, без помощ./БГНЕС