Ангелов: Ще избираме ваксина, когато доставчиците си свършат работата

"Радвам се, че хората избраха да чуят гласа на науката, надеждата е във вашите ръце", каза с в Разлог здравният министър Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Здравният министър бе на посещение в Разлог, където разгледа новооткритата лаборатория за PCR-тестове. След Разлог Ангелов посети селата Баня и Добърско. „Зад нас е новооткритата лаборатория за диагностика на PCR. Вече диагностика може да се прави в болницата в Разлог. За два часа можем да имаме най-високата степен на диагностика на COVID-19. Преди ставаше за не по-малко от 24 часа. Цялата инвестиция струва 150 000 лева, като 90 000 лв. са осигурени от МЗ”, каза министър Ангелов. Според него в момента в болницата са настанени 58 пациенти с коронавирус. Има увеличение на случаите и на хоспитализираните, в цялата страна е така, има натиск върху системата, но всичко е под контрол, каза Ангелов и добави, че системата ще издържи. „Нямаме притеснения при стремглаво покачване на данните. Ваксинациите вървят невъзвратимо. Създали сме цялата логистика в страната, разпределени са дозите по всички РЗИ, мобилни екипи обикалят. Осъзнаваме, че има необходимост от мобилни екипи по трудно достъпните места, създали сме организация. Тези екипи ще бъдат на разположение на МЗ и отговорник ще синхронизира с кметовете на населените места за достигането на мобилния екип, който да ваксинира желаещите. Лекарите в трудно достъпните райони могат да разчитат на коли от полицията", каза министърът. Той посочи, че има презапасяване от ваксини от центровете за ваксинация и РЗИ-тата и така има недостиг в определени населени места. "Вече направихме организация и пренасочихме ваксини от едно място до друго. Радваме се, че хората избраха да чуят гласа на науката, а не се довериха на друг тип мнения - опасни и вредни. Благодарение на ваксината, българите ще изградят един здравен щит и така ще се справим със заболяването”, категоричен бе здравният министър.

Той каза още, че гражданите ще имат възможност да избират ваксина, тогава, когато всички фирми, доставчици на ваксини, започнат регулярно да доставят бройките, включително и да спазват датите, които са обещали. „Това е възможно в момента, но изборът на ваксина се случва след информирано съгласие от личния лекар. Нека да бъдем максимално толерантни към всички. Най-доброто решение за един човек, може да бъде взето от лекаря, след информирано съгласие. Не мога да си представя, че пациент, който не може да разсъждава обективно и не разбира всички характеристики, описани в листовките на продуктите, би направил най-доброто решение. Затова вярвайте на лекарите, те знаят кое е най-доброто за вас”, каза още здравният министър. Той припомни думите на ген. Мутафчийски, който днес каза, че този разговор за най-добрата ваксина е само в България и че само тук се коментира излишно ефикасността на една или друга ваксина. „Всяка една от ваксините може да доведе до медицинския резултат към който се стремим, а именно – по-малко изгубени човешки животи. Надеждата е във вашите ръце”, завърши министър Ангелов. /БГНЕС