Андерс Фог Расмусен предложи неокупираните части на Украйна да станат част от НАТО

Бивш генерален секретар на НАТО представи предложение Украйна да се присъедини към военния алианс, но без окупираните от Русия територии, съобщи „Гардиън“.

Андерс Фог Расмусен отдавна работи заедно с Андрий Ермак, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, особено преди последната среща на върха на НАТО във Вилнюс тази година, която завърши без покана за присъединяване на Украйна.

Двамата мъже отново обсъждат в широк план мястото на Украйна в новата европейска архитектура за сигурност, включително практически въпроси, свързани с обхвата на украинското членство в НАТО.

Расмусен, който беше генерален секретар на НАТО между 2009 г. и 2014 г., настоя, че план за частично членство на Украйна няма да символизира замразяване на конфликта, а вместо това ще отбележи решимостта да се предупреди Русия, че не може да попречи на присъединяването на Украйна към западния отбранителен съюз.

През следващото лято във Вашингтон ще се проведе юбилейната 75-а среща на върха на НАТО и въпросът за бъдещото членство на Украйна със сигурност ще бъде основна тема.

Ръководството на Украйна остана горчиво разочаровано, когато под натиска на САЩ и Германия на срещата си на върха тази година НАТО направи изявление, в което се казва, че на Украйна ще бъде предложена покана, когато условията позволят това, като на практика отхвърли искането на Украйна да бъде определена конкретна дата.

Вместо това отношенията на Украйна с НАТО бяха изтикани в периферията чрез създаването на Съвет Украйна-НАТО и чрез споразумение, според което членовете на алианса ще предлагат двустранно гаранции за сигурност на Украйна.

Расмусен заяви, че каузата за членството на Киев в НАТО не може да бъде отложена отново през следващата година. Той каза: "В момента се работи по този въпрос: "Дойде време да направим следващата стъпка и да отправим покана към Украйна да се присъедини към НАТО. Нуждаем се от нова европейска архитектура за сигурност, в която Украйна е в сърцето на НАТО".

Онези, които се застъпват за членството на воюващата за независимостта си страна в НАТО, са затруднени от почти невъзможната ситуация на Украйна, която е във война, да бъде предложено членство, тъй като съгласно клаузата на член 5 на НАТО за колективна самоотбрана всички държави - членки на НАТО, са длъжни да се включат в активната отбрана на страната в конфликт. Сегашното членство на цяла Украйна в НАТО на практика би означавало уведомление от страна на НАТО към Русия, че е на път да започне война с Москва.

С изключването от НАТО на територии, държани от Русия, ще се намали заплахата от конфликт между Русия и НАТО, твърди Расмусен.

Бившият генерален секретар отрича, че този ход ще замрази конфликта, отстъпвайки украинска територия на Москва. Той заяви: "Абсолютната надеждност на гаранциите по член 5 би възпряла Русия да организира нападения на украинска територия в рамките на НАТО и така би освободила украинските сили да отидат на фронтовата линия."

Той заяви: "За да стане член 5 надежден, ще трябва да има ясно послание към Русия, че всяко нарушение на територията на НАТО ще бъде посрещнато с отговор." Той заяви, че в някои отношения предложението прилича на налагането на забранена за полети зона на Русия, така че тя да не може да лети над украинска територия или да изпраща ракети в украински градове.

В момента текат дискусии за привличане на военни специалисти преди следващата среща на върха на НАТО, за да се разработят подробностите по тяхната идея, включително как в контекста на променящите се фронтови линии може да се очертае надеждна демаркационна линия, която да показва украинската територия, считана за част от НАТО, и територията, окупирана от Русия.

Расмусен заяви, че съществува неточен прецедент, тъй като Западна Германия се присъединява към алианса през 1955 г. и член 5 обхваща нейната територия, но не и тази на Източна Германия.

Той изтъкна три основни причини, поради които на Украйна трябва да бъде предложено членство. Украйна в НАТО би действала като защитна стена срещу все още агресивната Русия. Второ, каза той: "Трябва да осъзнаем, че сивите зони са опасни зони. Неутралитетът в стария смисъл на думата вече не съществува. Сивите зони се превръщат в изкушение за Путин да атакува." И накрая, той заяви, че украинската армия сега е най-укрепналата в битките армия в Европа и ще бъде предимство и пример за другите европейски сили.

Бившият генерален секретар заяви, че общо 25 държави в допълнение към страните от Г-7 преговарят с Украйна за двустранни споразумения за сигурност като част от рамково споразумение, наречено Киевски договор за сигурност, което трябва да послужи като мост към пълноправно членство в алианса. Пактът включва широкомащабни трансфери на оръжия, засилен обмен на разузнавателни данни и подкрепа за украинската отбранителна промишленост, за да може тя да произвежда по-независимо оръжия и боеприпаси./БГНЕС