Американци купуват картите на Дончо Дончев

Картите за игра, създадени от художника Дончо Дончев, са много харесвани и купувани в цял свят и най-вече от американци. Това става ясно от сайта Doncho Donchev's FESTUM "Art is Card" by FESTUM by Doncho Donchev — Kickstarter, който показва, че 95% от всички покупки са направени от американски колекционери.

Дончев е автор на „Персона Сатирикона“, която включва 101 шаржови портрета на политици и велики личности от световната история.

„Картите за игра винаги са ме вълнували“, споделя пред БГНЕС художникът.

В началото на март той откри специална инсталация с карти в Народната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“. Посетилите могат да видят различни негови серии карти за игра. Едните са посветени на приказно-митологични теми, а другите - сатирични с политици.

„Картите с политици създадох още през 2018 г., това е една моя любима тема“, заяви Дончев и добави: „Картата е много благоприятна, тя има две лица, можеш да нарисуваш две или повече картини в нея“.

За изложбата в Народната библиотека той каза: „За мен винаги е било мечта да изложа свои произведения на това място. Една моя книга, написана преди две години, намира изява на това страхотно място“.

На картите, които се въртят, са представени любими художници на Дончо Дончев от различни стилове. Сред тях са Леонардо, Пикасо, Салвадор Дали, Кристо и Жан-Клод и др.

„Те са във вид на карти за игра. От едната страна е художникът както аз го виждам, от другата страна е неговият свят и стил или течение в изкуството. Опитах да се навляза в света на моите любими художници, да се докосна до тях и чрез тях да намеря себе си“, заяви художникът. /БГНЕС