Амасра: "Това ли е Раят на Земята?"

Перлата на турското Черноморие. На пръсти се броят градовете, които могат да грабнат посетителите със съчетание от красива природа, характерна архитектура, огромна история и археологически артефакти от различни епохи. Един от тези градове е Амасра, в азиатската част на Турция, на брега на Черно море, и само на 500 км. източно от Истанбул и на около 750 км. от София, видя репортер на БГНЕС.

Навремето - през ХV век, като видял тази местност, Мехмед II - седмият султан на Османската империя, попитал "Това ли е раят на Земята?!"

Амасра често е наричана от местните “Перлата на Черно море”. Градът има дълга и интересна история - бил е част дори от Древна Гърция. Самият Омир го споменава в своята Илиада. Разположен е върху живописен полуостров, а плажовете му са покрити със ситен бял пясък - едно от малкото места с пясък по плажа, след като повечето са скалисти. Амасра има 2 острова - по-големият се нарича Büyük ada или Boztepe, а по-малкият е Tavşan adası (Заешкият остров). Първият е свързан със сушата чрез старинен мост, който датира още от Римската империя.

Целият град е осеян с артефакти от различни исторически епохи и по същността си представлява музей на открито. В древността градът е бил познат под много различни имена като Сесамос, Амастрис и Самастро.

Преди раждането на Христос градът е управляван от кралица Амастрис (племенница на персийския цар Дариус III), омъжена за Дионисос, управителят на Хераклеа. Тя владеела тези земи в продължение на 16 години. По време на нейното царуване били построени много храмове, агори и акрополиси. Градът процъфтявал и бил изключително красив.

През 70-та година пр. Хр. Амасра минава под владението на Римската империя. Римляните построили амфитеатри и храмове, обновили града и му придали по-модерен вид. По-късно пристанището става византийско владение. Византийците държали Амасра като част от Понтийското кралство, но го отдавали под наем на генуезците, за да го ползват като търговска станция от 1270 г. до 1460 г., когато Мехмет Завоевателя го превзел с бой. Под управлението на Османската империя Амасра постепенно губи важната си роля на търговско пристанище и се превръща по-скоро в място за почивка.

Множество ярки забележителности привличат посетители. На първо място безспорно е Археологическият музей, разположен на брега на морето, и съхранил останки, намерени по сушата и под водата. Сред най-интересните артефакти е статуята на змийския бог Гликон, датираща от Римски времена.

Замъкът Амасра е построен по време на Римската империя. Стените му пък са се появили през епохата на Византийците. Наричат го "Затворническата крепост", защото е изграден от масивни каменни блокове и в основите му има прокопан тунел, който води до басейн с прясна вода. Смята се, че в миналото през този тунел е можело да се стигне до Заешкия остров.

Построена от Византийците през 9-ти век, църквата всъщност представлява малък параклис, а притворът ѝ се състои от 3 части. По-късно, когато през 1460 г. Султан Мехмет завладява Амасра, църквата е превърната в джамия. Тя е била действаща до 1930 г.

Direkli Kaya е старинен фар, където има също и древен мраморен басейн, свързан с морето. Смята се, че в него е плувала Персийската принцеса Амастрис. Това е едно от най-красивите местенца в Амасра.

Мостът Kemere Köprüsü датира още от времето на Римската империя. Той свързва остров Boztepe със сушата. Мостът е построен през 9-ти век и е с една арка.

Пазарът на Амасра, наречен Cekiciler Carsisi, е колопитно и интересно място, на което се продават от сувенири, дърворезба, ръчно изработени дрънкулки и аксесоари, през традиционни турски храни и подправки, прясна риба, до десерти с кисело мляко./БГНЕС

Тагове: